A Jobbik megerősödéséről cikkeznek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jobbik megerősödésének okairól és lehetséges következményeiről közölt vendégkommentárt hétfőn a Der Standard című liberális osztrák lap. (MTI)
 

 

Félteni kell-e a magyar demokráciát és az országban élő kisebbségeket? – tette fel a kérdést Marco Schicker, a Pester Lloyd című német nyelvű budapesti lap főszerkesztője. A Jobbik nem egyszerűen a mai kor jelensége, ahogy Orbán Viktor külföldi újságírók előtt nemrég a hasonló nyugat- illetve kelet-európai pártok megerősödésére utalva “akarta elintézni a dolgot” – fogalmazott a szerző. A Jobbik és a Gárda megerősödése azokat a mechanizmusokat igazolja, amelyek mindig is fasiszta mozgalmak létrejöttéhez vezettek és vezetnek. Ezekben a folyamatokban nem kevés szerepe van a középtől jobbra álló politikai erők választási taktikájának és annak a kísérletnek, hogy ártalmatlan színben tüntessék fel ezeket a mozgalmakat – írta.

A tulajdonképpeni táptalajt az MSZP szolgáltatta. A legitimáció “saját maguk kezdeményezte megvonása” következtében – írta Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédével összefüggésben – utcai összetűzések robbantak ki, és “a politika a parlamentből az utcára került”. “A felfokozott hangulatot a Fidesz arra használta fel, hogy +állampolgári mozgalmat+ hozzon létre, amellyel bázisdemokratikus színezetet adott a 2002 óta folytatott totális blokádnak”. A két nagy politikai tömb közötti éleződő konfrontáció a demokratikus konszenzus felmondásához vezetett.

A magyaroknak nem csak az volt az érzésük, hogy politikai képviselőik nem veszik komolyan őket, de valóban be is csapták őket. A politika és gazdaság találkozásának gyakorlatilag minden szintjén átláthatatlanság és korrupció uralkodik. A növekvő veszéllyel csak a demokratikus erők közötti alapkonszenzushoz való visszatéréssel lehet szembeszállni, ideértve a parlamenten belüli minimális együttműködést. A felelősség elsősorban a választás győzteséé, akinek most politikai érettséget kell mutatnia és felismernie, hogy “a szlovák határon tett revansista jelszavak és a nemzeti lobogó folyamatos lengetése” sem neki, sem az országnak nem használ, hanem csak a radikálisokat erősíti – vélekedett a cikkíró.

Ugyanakkor a gyenge magyarországi civil társadalom is támogatásra szorul. A Lehet Más a Politika bekerülését a parlamentbe Schicker “a remény egyik tényezőjeként” értékelte, amelyet “még sok másik fog követni”. A zsidó közösségnek, a romáknak és más, vallásukban, származásukban vagy életmódjukban megtámadott csoportoknak az ország egyenlő jogú polgáraiként kell hallatniuk a hangjukat és ujjára koppintaniuk politikai elitjüknek. Csak így lehet a többség életét jobbá tenni és egyúttal védeni a kisebbségeket. Ha az országnak stabilitásra és normalitásra lesz kilátása, akkor eltűnik “a Jobbik és társai rossz szelleme”, amely azért született meg, mert “+mi+, polgárok rossz kezekre bíztuk az életünk feletti ellenőrzést, és önként kiskorúnak nyilvánítottuk magunkat” – fogalmazott Marco Schicker a Der Standardban.

A lap rövid, a Reuters brit hírügynökség alapján írt tényszerű tudósításban számolt be a választás eredményeiről. Emellett kiemelte, hogy gyors kormányalakításra lehet számítani. Gyakorlatilag biztos, hogy a külügyminiszter Martonyi János lesz, akinek személyével Orbán Viktor külpolitikai folytonosságot jelez. Gazdaságpolitikai téren adócsökkentéseket jelentett be a Fidesz elnöke. Mozgástere mindenestre korlátozott, s Fidesz-vezetők nemrégiben tett kijelentései szerint az adócsökkentésekről viták folynak a párton belül.
 

[popup][/popup]