A béke nem kerülhet várólistára

Írta: Kitekint?.hu / Selján Péter - Rovat: Hírek - lapszemle

Sem az izraeliek, sem a palesztinok nem akarják, hogy várólistára kerüljön a béke – közölte Simon Peresz izraeli elnök George Mitchell-el pénteken Jeruzsálemben. Az izraeli államfő szimbolikusnak tekintette Barack Obama amerikai elnök közel-keleti különmegbízottjának látogatását, amellyel szerinte zöld jelzést kapott a békefolyamat – írta a Háárec izraeli napilap.
 

Kettős játékot űz a miniszterelnök?

 

  

Obama közel-keleti különmegbízottja csütörtökön érkezett a térségbe, hogy izraeli és palesztin vezetőkkel tárgyaljon. Mitchell látogatása mindhárom fél szerint annak a jele, hogy esetleg megállapodás születhet végre a közvetett palesztin-izraeli tárgyalások megkezdéséről. Mint ismeretes, a tárgyalások kezdetét el kellett halasztani, miután Izrael bejelentette, hogy 1600 új lakóegység megépítését tervezi zsidók számára a vitatott hovatartozású Kelet-Jeruzsálemben, mely lépés az Egyesült Államok és a palesztinok részéről egyaránt heves bírálatokat váltott ki.

Az izraeli államfő szerint a béke létfontosságú érdeke az izraelieknek és a palesztinoknak egyaránt, nem csak azért, mert Izrael nem akar egy másik népet kormányozni, de azért is, mert nem akarják azt látni, hogy a konfliktus tönkre teszi a jövőjüket. Peresz mindemellett hozzátette, hogy amennyiben a palesztinok kételkednének Izrael békevágyában, ott vannak példaként az Egyiptommal (1979-ben) és a Jordániával (1994-ben) aláírt békemegállapodásaik.

Péntek reggel Mitchell találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is, aki elmondta, hogy Izraelnek szándékában áll erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy megállapodásra juthassanak a Palesztin Hatósággal, és reméli, hogy a palesztinok pozitívan fogadják majd ezeket a próbálkozásokat. “Várom, hogy együtt dolgozhassunk az Obama-adminisztrációval a béke előmozdítása érdekében” – mondta Netanjahu Mitchell-nek közös találkozójuk elején. “Mi komolyan gondoljuk, tudjuk, hogy Önök is komolyan gondolják, és reméljük, hogy a palesztinok reagálnak majd” – mondta.

Netanjahu már több alkalommal is nyilvánosan kijelentette, hogy nem áll szándékában teljeskörűen befagyasztani a kelet-jeruzsálemi zsidó építkezéseket, ahogy azt a palesztinok már régóta követelik. A The New York Times amerikai napilap online kiadása szerint az izraeli miniszterelnök mindazonáltal arra kérte a jeruzsálemi építkezésekben érintett minisztereit, hogy mindenről értesítsék a miniszterelnöki irodát, annak érdekében, hogy a munkálatok jóváhagyásának bejelentése ne akaszthassa meg a tárgyalásokat. Netanjahu ugyanakkor azt is világossá tette, hogy számos más engedményt terveznek, például a palesztin gazdaság fejlődésének elősegítése érdekében lazítanák a mozgásszabadságot érintő korlátozásokat a megszállt Nyugati-parton (Ciszjordániában) , továbbá esetleg növelnék a palesztin biztonsági erők felelősségi körzetét.

Száeb Erakat palesztin főtárgyaló a The New York Times újságírójának kérdésére válaszolva úgy nyilatkozott, hogy a palesztinok is el akarják kezdeni a tárgyalásokat, de semmiképp sem szeretnék látni, hogy hirtelen megnő a bulldózerek és a zsidó telepek száma Jeruzsálemben. Erakat szerint Mahmúd Abbász palesztin elnöknek közvetlenül Mitchell-től kell hallania az ajánlatot, mielőtt döntés születhetne a közvetett tárgyalások megkezdéséről.

Mitchell pénteken Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel is tárgyalt a közel-keleti békefolyamat újraélesztéséről, amely az utóbbi hetekben az Egyesült Államok és Izrael között kialakult feszültség közepette nehéz feladatnak ígérkezik. Barak hétfőn aggodalmát fejezte ki az amerikai-izraeli kapcsolatok romlása miatt, továbbá arra figyelmeztetett, hogy az Obama-adminisztrációtól való “fokozódó elidegenedés nem tesz jót Izrael Államnak.” Az izraeli védelmi miniszter jövő héten Washingtonba látogat, ahol további tárgyalásokat folytat majd Mitchell mellett több más vezető amerikai kormánytisztviselővel.

A CNN amerikai hírtelevízió információi szerint Mitchell péntek este találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, akivel Hillary Clinton külügyminiszter is beszélt telefonon az amerikai küldöttség érkezését megelőzően. Az amerikai külügyminisztérium szóvívője szerint a megelőző napokban és hetekben széleskörű megbeszélésekre került sor az izraeliekkel és a palesztinokkal azokról a konkrét lépésekről, amelyeket mindkét fél hajlandó lenne megtenni a légkör javítása érdekében. Mitchell ezen tárgyalások folytatására érkezett a térségbe, annak ellenére, hogy Netanjahu határozottan kijelentette, hogy nem hajlandó befagyasztani a zsidó telepek bővítését Kelet-Jeruzsálemben.
 

[popup][/popup]