Jeruzsálem a Templom-hegy árnyékában

Írta: Nol  - Rovat: Hírek - lapszemle

Néhány lépésnyire járunk a jeruzsálemi óváros falain kívül, alig több mint száz méterre az Al-Aksza mecsettől, a Siratófaltól, azaz a Templom-hegytől. A turisták elmaradoznak, a feliratok arabra váltanak, a hangulat elkomorodik. Ez a kelet-jeruzsálemi Silwan, ahol minden centiméter számít, és amely kicsiben leképezi az egész palesztin–izraeli nemzeti, területi követelések drámáját.
 

 

– A dédnagyapám is itt született. 1948 előtt is éltek itt jemeni zsidók. Békében megvoltunk, szabadon mozoghattak, nem úgy, mint most mi. Az izraeliek ki akarnak szakítani bennünket a saját történelmünkből – mondja a palesztin Jawad Siyam az általa működtetett közösségi épületben. – Rendben van, ez volt Dávid király városa, de előtte és utána sok civilizáció megfordult erre. De aki nem fogadja el az izraeli történelemszemléletet, bűnözőnek számít – magyarázza a harmincas évei végén járó Jawad. Miközben végigsétálunk a negyed főutcáján, megmutatja, hogyan rongálták meg az utat a föld alatti ásatások, amelyek Dávid nyomait kutatják.

A Silwan negyedben nyolcvannyolc, palesztinok lakta házat (körülbelül 1500 lakóval) jelöltek ki lerombolásra, amelyeket helyi aktivisták szerint eddig csak a nemzetközi nyilvánosság mentett meg. Az izraeli hatóságok ugyanis Dávid király kertjének mintájára nemzeti parkot és az óvárost kiszolgáló parkolót terveznek ide. Ám az évtizedek alatt az itt élő egyre népesebb palesztin közösség építkezni akart, erre viszont nem vagy alig kaptak engedélyt – így a házrombolások legálisak, vagyis a bíróságok sem tudnak máshogy dönteni, hiába fizetnek adót a palesztinok a házak után.

Az adónak egyébként van helye. Kell a biztonságra. Az egykor palesztinok lakta épületek elfoglalásával Silwanba is beékelődött egy-egy zsidó család, itt izraeli zászló lobog a házon. Mellettük, az utcasarkokon őrbódé pásztázza az utcát, a völgyet. A zsidó lakókat marcona fegyveres biztonságiak őrzik az esetleges támadásoktól, úgy tudni, évente 54 millió sékel (több mint kétmilliárd forint) állami pénzből. 24 kamera figyeli a várost.
 

[popup][/popup]