Az egykori auschwitzi haláltáborban felavatták a vagon-emlékművet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs táborban pénteken, a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján felavatták azt a vagon-emlékművet, amely a haláltáborba szállított több mint 400 ezer magyar zsidónak állít emléket.
 

 

 A vagon-emlékmű azon a rámpán áll, ahol az SS orvosai a táborba deportált foglyokat “szelektálták”, s többségüket azonnal a gázkamrákba küldték. A történelmi vagon konzerválása Frank Lowy pénzügyi támogatásával valósulhatott meg, akinek apját, Hugót szintén a táborban ölték meg. 

 “Megvan a vagon-emlékművünk, amely a magyarországi zsidók deportálását és szenvedéseit jelképezi. Köztük volt apám is, akit érkezése után azonnal brutálisan meggyilkoltak, néhány méterre innen, ahol állunk. Ez nagyon megindító pillanat, számomra egyúttal egy bizonyos korszak lezárása is. Amikor elveszítettem az apámat, 13 éves voltam, ma 80 vagyok” – mondta Frank Lowy.  
Az ünnepségen mintegy százan vettek részt, köztük Meir Lau izraeli főrabbi és Avner Salev, a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet igazgatója.
  
A vagon Németországból származik. 1919-1925 között több mint 120 ezer ilyen vagont gyártottak. Korabeli dokumentumok és archív felvételek tanúsága szerint sokat közülük a zsidók deportálására használtak.
  
Az auschwitzi koncentrációs tábort 1940-ben létesítették, az Auschwitz-II-Birkenau lágert pedig két évvel később. A táborban több mint 1,1 millió embert öltek meg, túlnyomó többségük különböző európai országokból deportált zsidó volt. Az áldozatok között nagy számban voltak lengyelek, romák, szovjet hadifoglyok és más nemzetiségű deportáltak is. A Vörös Hadsereg 1945. január 27-én szabadította fel a tábort.

[popup][/popup]