Szenzációs lelet árulkodik a filiszteusokról

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyolc éve Tel-Avivtól délre történelmi szempontból szenzációs leletre bukkantak izraeli kutatók: egy parányi területen több ezer, időszámításunk előtti 9. és 8. századból származó kultusztárgy került a felszínre. Az első leletcsoportot időközben rekonstruálták, és egy izraeli-német kutatócsoport bemutatta az eredményeket.
 

 

2002 őszén Raz Kletter izraeli régész a Tel-Avivtól bő húsz kilométerre délre eső Javnéban egy két méter átmérőjű, másfél méter mély gödörben több mint hétezer kultusztárgyra lelt az i. e. 9. és 8. századból. Ennyit a több mint száz éve tartó kutatások történelmében még soha nem találtak Izraelben. Hogy a leleteket megóvják, kezdetben titokban tartották a felfedezést.

Az első leletcsoport rekonstruálásának most publikált eredményei elárulják, hogy a felfedezett, cipősdoboz nagyságú agyagmodellek egy kultuszhelyet ábrázolnak. Elülső és oldalsó részükön állatábrázolások, elsősorban bikák és oroszlánok, valamint meztelen istennők láthatók. Összesen mintegy 120 modellt sikerült rekonstruálni.

A Javnéban talált tárgyakat valószínűleg szertartásosan temették el, miután már nem volt rájuk szükség a közeli, mindeddig fel nem tárt szentélyben. Javne akkoriban a filiszteusok városa volt, egy tengerésznépé, akiket az egyiptomiak i. e. 1200 körül telepítettek be. Az építészeti modelleken kívül több tízezer agyagcserép is napvilágra került, amelyeket azonban már lehetetlen edényekké rekonstruálni – a munka évtizedekig tartana, és megfizethetetlen volna.

Az elkövetkezendő kutatás fő feladata a modellek és edények szerepének tisztázása lesz. A kezdeti eredmények is szenzációsnak mutatkoznak, de további vizsgálatokra van szükség, hogy biztosat lehessen állítani – magyarázta Wolfgang Zwickel mainzi kutató a Standard című osztrák lapnak. Annyi nyilvánvaló, hogy hallucinogén anyagokat égettek el bennük.

Abban reménykednek a kutatók, hogy többet megtudhatnak a filiszteusok eredetéről, amelyet máig homály fed – Albániától Törökországig bárhonnét jöhettek. Az ásatási publikáció első kötete a napokban jelenik meg a német Vandenhoeck & Ruprecht valamint a svájci Academic Press kiadónál.
 

[popup][/popup]