Nézetkülönbségek a vezetők körében

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A “Hetek Tanácsában” (a biztonsági kabinetben) – amely Izrael legfelsőbb politikai fóruma – nézetkülönbségek mutatkoznak az Obama amerikai elnök követeléseire adott válasz kérdésében.
 

Vita az izraeli vezetésben 

 

2010. március 27. / Yehuda Lahav / Népszava

Ehud Barak védelmi miniszter a követelések teljesítését javasolja, mert elutasításuk Izrael biztonsági érdekeit veszélyeztetheti; Mose Jaalon volt vezérkari főnök viszont “a nemzeti büszkeség” nevében elutasítaná Obama követeléseit. Maga Netanjahu hajlandó bizonyos engedményeket és gesztusokat tenni a palesztinoknak, de Jeruzsálem kérdésében kitart álláspontja mellett – habár szigorúbb felügyeletet ígér az építkezések engedélyezése dolgában.

Az utóbbi hetek nemzetközi és hazai eseményei nagy mértékben rontották Netanjahu megítélését az izraeli közvéleményben. A megválasztása óta eltelt évben először fordult elő, hogy a Haarec című lap által közölt közvélemény-kutatás szerint csak egy kisebbség – 41 százalék – elégedett a miniszterelnök tevékenységével. A legtöbb “jó pontot” egyébként Simon Peresz államelnök szerezte, a népszerűség alsó fokát pedig Avigdor Lieberman külügyminiszter foglalja el.

Az arab vezetők tegnap Kairóban tanácskoztak az izraeli-palesztin közvetett béketárgyalások megkezdéséről és feltételesen hozzájárultak a kezdeményezéshez. Kijelentették azonban, hogy ha a tárgyalások négy hónapon belül eredménytelenek maradnak, akkor az arabok félbeszakítják részvételüket és “levonják a következtetéseket”. Ezeket azonban nem részletezték.

Két izraeli katona meghalt pénteken egy robbanásban, amely a gáza övezetbeli Hán-Júnisz településtől keletre következett be – jelentette az al-Arabíja arab tv-állomás. Szemtanúk beszámolója szerint palesztin fegyveresek páncéltörő rakétával vagy pokolgéppel megtámadtak egy izraeli járőrt, és a támadást az után is folytatták, hogy a katonák megpróbálták hordágyon elszállítani egy sebesült társukat. Az izraeliek harckocsik támogatásával viszonozták a tüzet. A helyszínre katonai helikopterek siettek, valószínűleg evakuálási céllal.

A dubaji központú al-Arabíja úgy tudja, hogy meghalt két palesztin is. Az adó szerint elképzelhető, hogy a fegyveresek célja izraeli katonák foglyul ejtése volt.

Európai zsidó források szerint az Al-Kaida emberei Algériában túszul ejtettek egy arra járó izraeli turistát. A hírt még nem erősítették meg hivatalosan és a férfi családja továbbra is várja jelentkezését. Az Al-Kaida és a hasonló szervezetek szóvivői gyakran fenyegetődznek izraeli polgárok túszul ejtésével.
 

[popup][/popup]