Kertész Imre a Párizsi Könyvvásáron

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Forrás: MTI

 

Kertész Imre Nobel-díjas író lesz az egyik díszvendég az idén Európa egyik legrangosabb könyvkiállításán és vásárán, a francia fővárosban pénteken megnyíló Salon du Livre hatnapos rendezvényén.

A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő párizsi könyvszalon kivételesen nem egy országot, hanem harminc világhírű írót helyez a március 26. és 31. közötti könyves találkozó középpontjába Porte de Versailles vásárvárosban.

Az egyik legrangosabb európai könyvvásár 50 ezer négyzetméteren, ötszáz előadással és vita-beszélgetéssel, író-olvasó találkozókkal, valamint 2300 dedikálással várja több mint 200 ezer látogatóját.

Kertész Imre a szalon születésnapi pódiumán, szombaton színpadi beszélgetés keretében találkozik olvasóival, majd dedikálja műveit, amelyekből Fanny Cottencon olvas fel részleteket. Az egyik legjelentősebb francia szépirodalmi kiadó, a Gallimard standján pedig Dragomán György dedikálja kedden A fehér király című könyvét.  Vasárnap Kányádi András, a párizsi Keleti Civilizációk és Nyelvek Intézetének (INALCO) tanára Kosztolányi Dezső válogatott verseinek Ivresse de l,aube (Hajnali részegség) címmmel a  L,Harmattan kiadónál megjelent kötetéről beszél.

A Párizsi Magyar Intézet a vásár idején indítja el új irodalmi honlapját, amelyen franciául közöl bibliográfiát a Franciaországban megjelent, magyarságot érintő művekről, illetve információkat a magyar irodalom helyi aktualitásairól. A honlapon beszámolók és kritikák is lesznek olvashatók a legfrissebb magyar vonatkozású kiadványokról, magyar írókról és költőkről, valamint műfordítókról. Az elsősorban kiadóknak szánt rovatban pedig a már franciára lefordított, de egyelőre kiadásra váró művekbe lehet majd beleolvasni.
 

[popup][/popup]