Izraelnek joga van építkezni

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelnek joga van építkezni Jeruzsálemben, hiszen “a város nem egy telep” – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, amikor hétfőn felszólalt a legbefolyásosabb Izrael-barát amerikai lobbicsoport, az AIPAC washingtoni tanácskozásán.
 

2010. március 23. / Népszava Online

 

Akármilyen békemegállapodás születik is a palesztinokkal, Jeruzsálem zsidó negyedei Izrael részei maradnak, így az ottani építkezések egyáltalán nem zárják ki a kétállami megoldás lehetőségét – szögezte le.

Az Egyesült Államok és a palesztinok “telepépítésnek” bélyegzik, hogy Izrael lakásokat épít zsidóknak Kelet-Jeruzsálemben. Az Izrael által az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalt Kelet-Jeruzsálemet a palesztinok leendő államuk fővárosának szánják.

Az izraeli kormányfő állásfoglalása éles ellentétben áll azzal, amit Hillary Clinton amerikai külügyminiszter néhány órával korábban mondott ugyancsak az AIPAC-konferencián. Felszólalásában jogosnak nevezte, hogy az Obama-kormány élesen bírálta Izraelt, amiért az a közel-keleti békefolyamatot veszélyeztetve a kelet-jeruzsálemi lakásépítkezés folytatását tervezi.

Clinton kijelentette, hogy az Egyesült Államok Izrael iránti támogatása “szilárd, megingathatatlan, tartós és örök”, ugyanakkor megállapította: az újabb izraeli építkezés a vitatott hovatartozású területen aláaknázza Amerika azon képességét, hogy segíteni tudjon az arab-izraeli viszály befejezésében.

Netanjahu saját álláspontját védve arról beszélt: a zsidók 3000 évvel ezelőtt is építkeztek és ma is építkeznek Jeruzsálemben, “Jeruzsálem nem telep, ez a fővárosunk”. Utalt arra, hogy az 1600 lakás bejelentett építése Ramat Slómó negyedben legkorábban három év múlva kezdődik el.

Az Egyesült Államok és Izrael viszonya kárt szenvedett amiatt, hogy Izrael Joe Biden amerikai alelnök közel-keleti látogatásával egy időben bejelentette 1600 új lakás tervezett építését Kelet-Jeruzsálemben. Netanjahu részben azért érkezett Washingtonba, hogy javítson a kétoldalú kapcsolaton; hétfőn együtt vacsorázott Bidennel, kedden ellátogat a Capitoliumra, és fogadja őt a Fehér Házban Barack Obama elnök.

Netanjahu hétfői beszédében azt is hangsúlyozta: rendkívüli veszély fogja fenyegetni az emberiséget, ha Irán atomfegyverhez jut, a radikális teheráni vezetés véget vethet az “atombékének”, amelyet a világ 65 éve élvez. Mint mondta, Izrael azt várja el a nemzetközi közösségtől, hogy gyorsan és határozottan cselekedjen ennek a veszélynek az elhárítására. “Mi mindig fenntartjuk az önvédelem jogát” – tette hozzá.

Netanjahu elégedett első washingtoni megbeszéléseivel

Elégedettségét hangoztatta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök első washingtoni megbeszéléseivel – közölte kedden kabinettitkára, Cvi Hauzer. “Izrael és az Egyesült Államok kapcsolatai változatlanok. A két országot sors- és értékközösség köti össze” – mondta Hauzer Washingtonból telefonon az izraeli közrádiónak. “Jeruzsálemet illető nézeteltéréseink 1967-re nyúlnak vissza, s ezek barátok közti nézeteltérések” – folytatta, arra utalva, hogy Izrael elfoglalta, majd bekebelezte a város keleti, arablakta szektorát.

A legnagyobb Izrael-barát amerikai lobbicsoport, az AIPAC washingtoni tanácskozásán részt vevő Netanjahu hétfőn tárgyalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel, kedden pedig fogadja őt Barack Obama elnök.

 

[popup][/popup]