Magyarország menetel vissza a nyilas korszakba?

Írta: Klubrádió - Rovat: Hírek - lapszemle

Ungváry Rudolf író szerint színtiszta politikai antiszemitizmus az egyik szélsőjobboldali lap címlapja, amelyen Szent Gellért püspök látható, jobb kezében a kereszt helyett egy menorával. Az újság azt kérdezi az olvasóitól: „ezt akarjátok?”. 

Forrás: Klubrádió / Hallgassa meg az adást

 

Az író a Kontrában úgy vélte, a Fidesz elitjét erkölcsi felelősség terheli azért, hogy a hazázással, az idegenszívűséggel legálissá tették a szélsőjobboldali demagógiát Magyarországon.

A címlapon megjelent kép tartalma a nyilas korszak idejéhez hasonlítható. A korábbi antiszemitizmussal szemben azonban az a különbség, hogy a Jobbik többet zagyvál. Nekik ugyanis nincs már vallási keresztény tudatuk, mert akkor tudnák, hogy a zsidóknál ez színtiszta vallási, nem pedig társadalmi szimbólum – vélte Ungváry Rudolf a Kontrában, aki szerint a Fidesz elitjét irtózatos erkölcsi felelősség terheli azért, hogy a hazázással, idegenszerűséggel legálissá tették a szélsőjobboldali demagógiát, másrészt hiába volt elég hangos az a kevés értelmiségi, aki szólt ebben az ügyben az elmúlt húsz évben, az teljesen hatástalan maradt.

Ugyanolyan zagyva az említett kép, mint a kettős kereszt jobbikos értelmezése, amely a vegyesházi királyok idején használt családi jelkép, nem pedig vallási szimbólum. A Magyar Püspöki karnak is borzongania kellene azon, amikor kettős keresztet mutatnak fel Krisztus születésének tiszteletére. A Jobbik demagógiája arra való, hogy megfélemlítse Magyarországot, és ez a félelem kitapintható – vélte az író. Ungváry Rudolf szerint ma az a zsidó Magyarországon, akit annak neveznek. Magyarországon alig vannak zsidók, mégis fröcsög az ország az antiszemitizmustól, ahogyan a lengyeleknél is, pedig ott sem maradtak már sokan.

A Jobbik a populista demagógiával a demokratikus értékeit pusztítják el a politikának, amelyet úgy érnek el, hogy kiirtják a szavak jelentéseit. Ennek megakadályozására ma sajnos a baloldal nem képes, mert azt hiszi, hogy még van mit veszítenie, pedig már nincs mit. Csak akkor lesz ennek megállj, ha felnő egy újabb baloldali fiatal értelmiség – mondta Ungváry Rudolf.

Amíg ez nem következik be, addig a populista, hazázó Fidesz, és a bujtatott rasszizmussal játszó neonáci jobboldaliság fogja meghatározni a politikai váltógazdálkodást legalább egy, de úgy tűnik, akár két politikai berendezkedésig, ez pedig megfelel a két világháború közötti Magyarországnak, bár abban is voltak fejlődési terminusok – vélte Ungváry Rudolf író a Kontrában.

[popup][/popup]