2017 márciusára befejeződhet a Szegedi Zsinagóga felújítása

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A tervek szerint 2017 márciusára befejeződő felújítást a kormány egymilliárd forintos támogatása teszi lehetővé – közölte a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

07 - Lednitzky András fotó_Kuklis Istvan szegedcafehu

Lednitzky András Fotó: Kuklis Istvan, szegedcafe.hu

Lednitzky András sajtótájékoztatóján elmondta, a világ tíz legszebb zsinagógája közé tartozó épületet Löw Immánuel rabbi iránymutatása alapján Baumhorn Lipót tervezte. 1900-1902 között Szeged harmadik zsinagógájaként készült el, ma a magyar szecesszió egyik meghatározó műemléke.

A rekonstrukció első ütemében a két beszakadt torony helyreállítása valósult meg 50 millió forintból – tudatta az elnök.

A felújítás második szakaszának terveit a Wagner-Kőnig tervezőiroda készítette el. A következő hónapokban helyreállítják a kupolás tornyos szerkezetű épület tetőszerkezetét, a külső homlokzatot, a kerítést, elvégzik a bádogosmunkákat, megszépülnek az ólomüveg ablakok és ajtók – sorolta Lednitzky András.

szegedi

A zsinagóga bibliai kertjét a múlt század elején a botanikusként is hírnevet szerző Löw Immánuel tervezte. A rekonstrukció során visszakerülnek az eredeti növényritkaságok, a szegedi gettó kialakítása során ugyanis kivágták a fákat, 1948-ban pedig minden tervezés és előkészítés nélkül ültették újra a kertet.

Az elnök közölte, a kivitelezési munkákra kiírt közbeszerzést a szegedi Ferroép Zrt. nyerte el. Lednitzky András reménykedik benne, a felújítás második üteme után megújulhat Európa negyedik legnagyobb zsinagógájának belseje is. A belső épületszerkezet megerősítéséhez, a tornyok belső szigeteléséhez, a megrongálódott tető miatt kialakult számtalan beázás kijavításához 1,4 milliárd forintra lenne még szükség – tette hozzá.

[popup][/popup]