Kazah börtönben egy izraeli üzletember

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

Súlyos börtönbüntetésre ítélt egy izraeli üzletembert korrupciós vádak alapján egy kazah katonai bíróság – közölték csütörtökön kazah ügyészek.
 

Az izraeli állampolgárságú Borisz Seinkmant, valamint Kazimurat Majermanov egykori kazah védelmi miniszterhelyettest a zárt ajtók mögött folytatott tárgyaláson azzal vádolták, hogy olyan ügyletet készítettek elő, amelyben hibás izraeli katonai eszközöket adtak volna el Kazahsztánnak.

Seinkmant csalásért és vesztegetésért 11 évi börtönre ítélték – közölte a legfőbb ügyészség. Majermanovot hasonló büntetéssel sújtotta bíróság, de hatalommal való visszaélés és vesztegetés miatt. A kazahsztáni izraeli nagykövetséget nem lehetett elérni, hogy az ügyet kommentálja.

Majermanov őrizetbe vételét követően nem sokkal lemondott tisztségéről Danial Ahmetov védelmi miniszter, amit elemzők annak tulajdonítanak, hogy fokozódik a hatalmi viszály a kazah eliten belül, és a különböző erőcsoportok igyekeznek nagyobb befolyást gyakorolni Nurszultan Nazarbajev elnökre. Külföldi üzletemberek őrizetbe vétele és elítélése ritkaság számba megy Kazahsztánban, az olajexportáló közép-ázsiai ország igyekszik befektetésbarát képet mutatni magáról.

A többségében muzulmán lakosságú ország, amelyben több más volt szovjet tagköztársasághoz hasonlóan jelentős zsidó kisebbség él, jó kapcsolatokat ápol Izraellel a fejlett technológiájú ágazatok és a haditechnika területén.
 

[popup][/popup]