A sztároknak sincs bocsánat

Írta: Heti Válasz - Rovat: Hírek - lapszemle

Hét évi szünet után a színész Mel Gibson ismét főszerepben. Pénteken mutatják be Amerikában új thrillerjét, Edge of Darkness címmel. Gibson visszatérése nem zökkenőmentes, úgy tűnik, számára bizonyos körökben nincs bocsánat.
 

Zsidózott a sztár – Nincs bocsánat?

 

2010. január 25. / Heti Válasz / Balla Eszter 

   

Akármit tartanak is Mel Gibsonról, Hollywood egyik vezető sztárjáról van szó, aki színészként 47, rendezőként 5 filmet jegyez. Díjai között szerepel öt Oscar, amit az 1995-ben rendezett Rettenthetelenért kapott, és amiben a főszerepet is maga játszotta. Gibson elnyerte a legmagasabb francia és ausztrál elismeréseket is.

A rendező Mel Gibson a 2004-ben bemutatott A passió című filmjével a filmtörténet talán legnagyobb ideológiai háborúját váltotta ki. A Bibliához hű krisztusi szenvedéstörténet filmes adaptációja feletti vita nem művészi értékekről, hanem a zsidó-keresztény viszonyról, az antiszemitizmusról szólt.  A szenvedélyek soha nem látott magaslatokba csaptak, és látszólag Gibson győzött, hiszen filmje világszenzáció és óriási kasszasiker lett.

Ezek után egy jelentéktelen rendezői kísérlet, az Apocalypto (2006) kivételével Gibson nem alkotott, csak botrányaival szerepelt a médiában. 2006-ban a rendőrség gyorshajtásért elkapta egy Los Angeles környéki sztrádán. Az alkoholos állapotban levő színész állítólag antiszemita megjegyzéseket tett. A rendőrségi gyakorlattal ellentétben, ezek a mondatok azonnal eljutottak a sajtóhoz. Felfüggesztett börtön, súlyos pénzbüntetés mellett Gibsont kötelezték az elvonókúrára. A sztár viselkedéséért többször bocsánatot kért.

A mélyen katolikus színész magánélete híveinek is óriási csalódást okozott, amikor 28 évi házasság után, amiből hét gyermeke született, elvált feleségétől. Jóval fiatalabb második feleségétől is született azóta gyermeke.

Mindezek, és ennél nagyobb emberi gyarlóságok sajnálatos módon nem ritkák a filmiparban, de megbocsátásra találnak, és amikor munkáról van szó, még csak említést sem érdemelnek.  Nem úgy Mel Gibson esetében.

Az Aranyglóbusz díjkiosztón, ahol csak az ünneplés, egymás dicsérete folyik megállás nélkül, Mel Gibsont a műsorvezető söröspohárral – mint az egyetlen hozza illő jelképpel –  a kezében konferálta fel. A minap egy Los Angeles-i televízió-csatorna riportere azt találta mondani neki, hogy „vannak, akik visszavárják, vannak, akik szerint soha nem szabadna visszatérnie a vászonra”.  Majd utalt Gibson részegen mondott  2006-os antiszemita megjegyzésére.  A sztár az iránt érdeklődött, hogy a riporter most elfogultan vagy tárgyilagosan kérdez-e, majd azzal zárta mondandóját: reméli, a közönség visszafogadja   A stúdióban később egyetértettek abban, hogy a színész mennyire megbántotta  a zsidó származású újságírót.

A The New York Timesnak igazán nem kötelessége egy thrillert vasárnapi számában felvezetni, nem is szokta. De ha filmes cikket hoz, abban mindig a produkcióra helyezi a hangsúlyt, és az alkotókat mutatja be. Ezt az elvet felrúgták, amikor a következő megjegyzéssel indították az akciószínésszé visszaminősített Gibson méltatását: ( kihagyva nagy szerepeit, mint például a Zeffirelli filmben alakított Hamletet­)  „Annak ellenére, hogy időnként a Biblia feldolgozásába ártja bele magát  vagy részegen antiszemita szidalmakban tör ki, Mel Gibson filmjeiben mindig az igazságtalanság ellen harcolt, és új filmje, a pénteken bemutatásra kerülő Edge of Darkness sem kivétel ez alól”. A film elemzése, a hiteles portré ezúttal elmaradt.

Mel Gibson idén két filmet mutat be. A visszatérés igencsak nehéznek ígérkezik.

 

[popup][/popup]