Izrael fizet

Írta: Híradó - Rovat: Hírek - lapszemle

A fizetés hangsúlyozottan az ENSZ-nek, valamint a Gázai övezetben és a Közel-Keleten másutt palesztin menekülteket segélyező ENSZ-ügynökségnek okozott anyagi károkkal függ össze.
 

Tízmillió dolláros izraeli kártérítés a gázai károkért

 

2010. január 23. / Híradó

 

Tíz és fél millió dolláros kártérítést fizetett Izrael az ENSZ-nek, többek között amiatt, hogy a zsidó állam hadseregének gázai övezeti offenzívája idején találat érte a világszervezet palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA) kirendeltségét, tizenegy ENSZ-alkalmazott pedig könnyebben megsebesült a harcokban – közölte egy ENSZ-szóvivő és izraeli diplomaták.

Martin Nesirky ENSZ-szóvivő a világszervezet New York-i székházában helyi idő szerint pénteken elmondta: az ENSZ ezzel rendezettnek tekinti az ügy pénzügyi vonatkozásait.

Egy neve elhallgatását kérő izraeli ENSZ-diplomata közölte: országa úgy döntött, hogy felelősségvállalás nélküli fizet a világszervezetnek. A fizetés hangsúlyozottan az ENSZ-nek, valamint a Gázai övezetben és a Közel-Keleten másutt palesztin menekülteket segélyező ENSZ-ügynökségnek (a 2008. decemberi-2009. januári offenzíva alatt) okozott anyagi károkkal függ össze – tette hozzá.

ENSZ-tisztségviselők szerint a világszervezet korábbi izraeli hadműveletek során keletkezett károkért is követelt már kártérítést, de úgy vélik, Izrael most először fizetett.

Egy tavaly végzett ENSZ-vizsgálat 11,2 millió dollárra becsülte a szervezet hét gázai övezeti épületében a harcok során keletkezett károk értékét, amelyekért az ENSZ szinte kizárólag izraeli katonákat tett felelőssé. Az ENSZ által felkért szakértők később 750 ezer dollárral kisebb kárértéket állapítottak meg.

Legjobban az UNWRA gázai övezeti kirendeltsége rongálódott meg, amikor 2009. január 15-én izraeli lövedékek eltalálták. Az ENSZ által működtetett több iskolát szintén találat érte az offenzíva idején.

zrael azzal indokolta a hadműveletet, hogy véget akart vetni az övezetből a zsidó állam ellen indított rakétatámadásoknak.
 

[popup][/popup]