Elveszett zsidó törzs a talibánok fő bázisa?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Afganisztánban működő talibánok, az iszlám harcosok jelentős része egy olyan törzsi népből származik, amely elképzelhető, hogy az ókori zsidósághoz kötődik. Indiai genetikusok – izraeli segítséggel – a korábbi sikertelen bizonyítási kísérletek után most újból megpróbálják igazolni az Afganisztánban és Pakisztánban élő pastuk esetleges kapcsolatait a mai Izrael lakóival – írja a londoni Guardian.

Forrás: HVG

 

Észak-Pakisztán és Afganisztán lakói, a pastuk – akiknek soraiból nagyon sok iszlám harcos, talibán kerül ki – akár rokonai is lehetnek a mai Izraelben élőknek. Most genetikusok vizsgálják a lehetséges kapcsolatot a zsidók és a pastuk között. A muszlim pastuk szokásai között korábban számos olyan volt, amelyek a valamikori közös múltra utalnak a zsidókkal, de eddig semmilyen tudományos bizonyíték nem került elő a két nép rokonságáról.

Izraeli és indiai kutatók most annak a legendának eredtek a nyomába, amely szerint az asszír hódítás után, 2730 évvel ezelőtt elveszett 10 zsidó törzs leszármazottjai nem lehetnek-e éppen a már régóta az iszlám hitet követő pastuk. (Az asszírok az akkori 12-ből tíz törzset szétszórtak, a mai zsidók a megmaradt kettő leszármazottjainak tekintik magukat.)

A pastuk körében vannak legendák, miszerint Izrael népéből származnak, és bizonyos szokásaik – például a szombat megünneplése gyertyák gyújtásával, illetve tilalmaik egyes állatok húsának fogyasztására – rokonságot mutatott a zsidók hagyományaival. Egyes csoportjaik a zsidókéhoz hasonló nevet viselnek, például a Yusufzai (Juszufzaj) József gyermekeit jelzi, az úgynevezett afridi törzs elnevezése pedig akár Ephraim (Efrájim) nevéből is eredhet.

Néhány izraeli antropológusnak már régóta meggyőződése, hogy lehet rokonság a pastuk és a zsidók között, és a világ sok népe közül, amelyek az elveszett 10 törzs leszármazottjainak tartják magukat, éppen a pastuk lehetnek a legközelebbi genetikai kapcsolatban a zsidókkal. Egy indiai kutató, aki maga is az afridi törzs tagja, tehát egy Indiába (Lucknow környékére vetődött pastu törzshöz tartozik), Navras Aafreedi szinté úgy véli, hogy a pastuk eredete az ókori zsidóságig nyúlhat vissza. Az afridik Lucknow környékén élnek, Malihabadban. A körükben végzett korábbi kutatások nem igazolták egyébként a zsidókkal való rokonságot.

Egy másik indiai kutató, a mumbai (bombay-i) Nemzeti Immuno-haematológiai Intézet munkatársa, Shahnaz Ali most vérmintákat gyűjtött az afridi törzs tagjaitól, és megpróbálja igazolni a genetikai kapcsolatot a pastuk és az izraeliek között. Ebben a munkában részt vesz a haifai Izraeli Műszaki Intézet, a Technion is, ahol Shahnaz Ali több hónapot fog dolgozni.
 

[popup][/popup]