A turul nem veréb

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Kampánynyitó rendezvényt tartott a Jobbik Budapesten. A mintegy 2500 fős Újbuda-Tóvárosi sportcsarnok teljesen megtelt, az épület előtt a hatalmas magyar és árpádsávos zászló tövében és odabent gárdisták, valamint “Csendőrség”-feliratot és sorszámot viselő fekete kommandósruhások biztosították a helyszínt. A párt egyéni képviselőjelöltjei a korona másolata előtt tettek esküt. A beszédekben sok hangzatos kijelentés, és szinte semmi konkrétum nem szerepelt.
 

Turulok vagyunk, nem verebek

 

2010. Január 17. / Index / Miklósi Gábor

 

 

Számadási számonkérés

A gyűlést az osztrák Szabadságpárt képviselője nyitotta meg, aki előbb magyarul köszöntötte a megjelenteket, majd németül tolmácsolta az osztrák radikálisok üdvözletét, és reményének adott hangot, hogy a két párt együttműködik a jövőben, “közösen küzdve az ellenségek ellen”.

A köszöntés után Balczó Zoltán alelnök, EP-képviselő beszélt. Balczó szerint nem hagyják, hogy a magyarokat a szebb jövőtől eltiltsa a jelenlegi politikai garnitúra. A magyar társadalom szerinte beteg, és az elmúlt húsz évben nem gyógyították, hanem csak kezelték. Az országot megmérgezték, és a felősöket számon fogják kérni. “Számadási számonkérés” lesz – ígérte Balczó.

A pártnak mára 750 szervezete, 8 ezer tagja, és több tízezer szimpatizánsa várja a nyitányt – jelentették be, majd Szegedi Csanád alelnök, EP-képviselő következett, aki azt üzente az MSZP-nek és Lendvai Ildikónak (a “gonosz boszorkánynak és vasorrú bábának”) korábbi, a Jobbikra vonatkozó kijelentésére reagálva, hogy nincs többé annyi becsapható hülye ember, hogy a korrupt MSZP-t bejuttassák az Országgyűlésbe. Nem hajlandó eltűrni, hogy a Jobbikban mostantól ne a győzelemről beszéljenek – tette hozzá.

“Rajtunk múlik, hogy Magyarország a cigánybűnözés karanténjába záródik vagy leszámolunk vele, és hogy visszaállítjuk-e a Szent Korona alkotmányosságát” – mondta Szegedi. A zengzetes kijelentéseket az ezernyi sebből vérző nemzet és ország, a magyar föld védelmének motívumai dominálták. “Lehettek eddig viták, de mostantól egység van. A magyarok istene megsegít, nem félhetünk az ellenségtől” – jelentette ki.

Ezután Vona Gábor pártelnök következett – akit  Magyarország jövendő miniszterelnökeként konferáltak fel – hogy ismertesse a párt frissen elkészült választási programját. A program konkrétumairól egy szó sem esett, annál több a párt előretörése miatti örömről és a feladatokról.

Gőgös orrot a padlóba

“Milyen örömmel vertük bele az SZDSZ hatalmas gőgös orrát a padlóba, és ismételjük meg ezt tavasszal az MSZP-vel.” “Beoltanák a narancsot szegfűvel, hogy ne lássák a Jobbik kettős keresztjét.” Vona a szokásos jobbikos témák fejtegetése után bejelentette, hogy elkészült a párt választási programja, és a Barikád, a párt lapja hetilappá alakult.

“Készen állunk a kornányzásra, hogy megmentsük az országot”– mondta, de a mikéntről csak általánosságban, a jelenlegi elit leváltásának szükségességét taglaló szóképekben beszélt.  “Nem elég a második hely, turulok vagyunk, nem verebek!” “Azért lyukas a zászlónk, mert mi nem  Kádár Jánostól és Soros Györgytől  vettük át a lobogónkat, hanem személyesen Pongrátz Gergelytől.”

A program beígért ismertetése helyett a pártelnök ezután is csak a rendszerváltás zsákutcájáról, a jobb sorsra érdemes népről, a kizsákmányolók felelősségre vonásáról és a Jobbik által kínált megoldásról, kiútról beszélt.

Mindenki hozzon még tíz embert

Vona szerint egyedül a Jobbik tudja a válaszokat a nemzeti sorskérdésekre. “A programmal mérföldeset léptünk a kormányzás felé. Van megoldás, a radikális változás, amihez új arcok kellenek.” A választásokig hátralévő három hónap alatt minden jobbikosnak tíz embert, azaz hetente egyet kell meggyőznie, iskolában, meccsen, a BKV-ra várva – hirdette meg a tennivalót Vona. ” A nyomorultaknak, akik az országot tönkretették, pusztulniuk kell!”

Vona után a vezényszóra 176 egyéni képviselőjelölt (köztük az Index gyorsszámlálása szerint 15 nő) vonult az emelvényre, hogy esküt tegyen a Szent Koronára. A jelöltek megesküdtek, hogy ellenállnak az anyagi és hatalmi csábításnak, nem engednek a nyomásnak és a fenyegetésnek, óvják és védik a nemzetet a hazugságtól, a nélkülözéstől és a szolgaságtól. A jelöltek a drámai külsőségek, így a sötétben villogó stroboszkópfény majd a hangos operazene által körítve arra is esküt tettek, hogy lemondanak a mandátumukról, ha arra alkalmatlanná válnak. Az arcokon megrendültség lászott, többen sírtak is.

Ezután a Jobbik “leendő államfője”, Morvai Krisztina következett, aki élete legfelemelőbb eseményének, csodának nevezte a rendezvényt. A választás Morvai szerint arról szól, hogy visszavesszük-e túszul ejtett hazánkat, hogy rabok leszünk-e vagy szabadok. Mint mondta, “nincs jobboldali és baloldali Magyarország, csak az országot szerető és nem szerető emberek. Mi vagyunk itt itthon, a hazánkat szerető emberek.”

Az őszödi beszéd hazafias hitvallás volt

“Az országot vissza kell szereznünk azoktól, akik elvették tőlünk. Ebben a kampányban meg kell győznünk az embereket, hogy a kifosztóikat nem támogathatják tovább. Radikális változásra vágyik az ország, igazságra, igazságosságra, szabadságra és reményre – vázolta a helyzetet Morvai. Mintegy tizenöt perces beszédét a még mindig az emelvényen álló képviselőjelöltek és Jobbik-vezérkar rezzenéstelen arccal állta végig, bár itt-ott mintha rángott volna pár szájszél.

“Van valami, amit nem vehettek el tőlünk, és ez a választójogunk. Nálunk, a mi kezünkben van a szavazatok 99 százaléka, egy százalék terrorizál bennünket” – folytatta a drámai helyzet ismertetését a párt köztársasági elnök-jelöltje. Morvai kijelentette, hogy a miniszterelnök minden határt átlépett, amikor – szerinte – azt mondta, hogy a radikális változást követelők annyira megerősödtek, hogy el kell gondolkodni a választási rendszer megváltoztatásán. “Ehhez képest az őszödi beszéd hazafias hitvallás volt.” “Ki kell szorítanunk őket, ahogy bajtársaikkal, az SZDSZ-szel tettük, ami nem volt kis dolog”!

“Teremtsünk olyan álllamot, amelyik nem ellenségként, hanem barátként kezeli a polgárokat.” Morvai a munkások, volt tsz-parasztok, kétkezi dolgozók, a kisemberek érdekvédelméről beszélt, és szidta a korrupt politikusokat és a multikat. Olykor nehezen követhető, de ígérgetésben mindvégig gazdag beszéde végén is csak az addig már elhangzott lózungokat ismételgette.

“Van alternatívája az ország szétlopásának, lehetséges a változás, visszavehetjük a hazánkat.” “Meg fogjuk valósítani azt a radikális változást, amire minden ember vágyik!” “Ezt a választást nekünk kell megnyernünk, az igazságosság iránti vágy által összefogott magyar nemzetnek!” Végül bejelentette, hogy ha a választók is úgy akarják, ő lehet a köztársaság első női elnöke.
 

[popup][/popup]