Retikül – Női irodalmi „turkáló”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

RETIKÜL – Női irodalmi „turkáló” – szellemes címmel indította szerdán sorozatát a Klauzál téri könyvesbolt és galériában a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület.
 

 

A sorozat alcíme: Nem csak hölgyeknek, első kézből, élőzenével és gasztronómiával. Jóllehet a meghívón ott volt a bűvös mondat: nem csak hölgyeknek! – túl sok úr nem vette komolyan a finom felkérést…

A sorozat célja, hogy olyan kimagasló, érdekes egyéniségeket mutasson be, akik nem akartak megbékélni a nőktől elvárt, kor- és társadalmi helyzetfüggő sztereotíp szereppel. Ellenkezőleg, önálló gondolataikkal tűntek ki, alkotói szabadságot és autonómiát vívtak ki maguknak, felléptek a társadalmi igazságtalanságok ellen, maradandó értéket alkottak a művészetek több területén is.

A kellemes hangulatú helyen megrendezett első előadáson a 2004-ben elhunyt Susan Sontag amerikai polihisztor, író, filmrendező, filozófus, irodalomtudós és teológus, “Amerikában” című művéből kapott ízelítőt a közönség. A mű valódi, élő személy, Helena Modrzejewska, Lengyelországban híres és népszerű színésznő 1876-ban Amerikába való kivándorlását valamint az Amerikában Helena Modjeska művésznéven elért sikereit, illetve az ahhoz vezető utat öleli fel.

Takáts Andrea színművésznő személyesítette meg az egykori dívát – remekül, Darvas Ferenc kísérte előadását zongorán. Diabejátszások elevenítették fel a kort és a cselekmény szereplőit.

Az estet, ahogy az életben is lenni szokott, kulináris élmény zárta le, Fűszeres Eszter finom süteményei. Eszter, aki maga gasztronómiai szakíró, néhány szóval ismertette készítményeit.

A rendezvénynek külön dicséretére válik, hogy jeltolmács segített a hallássérült vendégeknek érthetővé, élvezetessé tenni az irodalmi élményt.
 

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]