Moise Katumbi: az afrikai Obama

Írta: HVG  - Rovat: Hírek - lapszemle

Sportmecénás, üzletember és politikus – mind igaz a dél-kongói Katanga tartomány első demokratikusan megválasztott, a két évvel ezelőtti voksolás óta is töretlenül népszerű kormányzójára, akinek híre nemcsak az országot, de az egész fekete kontinenst is bejárta.
 

 

A Kongói Demokratikus Köztársaságban nemrég készített felmérés szerint a megkérdezettek beválasztották a legbefolyásosabb hazai személyiségek közé, csodálói pedig az amerikai elnökre utalva afrikai Barack Obamának nevezik. A 45 éves Katumbi is a változás jelszavával indította el a fejlődés útján a háborúk dúlta Katangát. A tartományi székhely, Lubumbashi építkezéseit hatalmas daruk jelzik, európai, amerikai és kínai üzleti delegációk egymásnak adják a kilincset.

Katanga a világ ásványkincsekben egyik leggazdagabb térsége, ahol Katumbi azzal kezdte hivatalát, hogy korlátozta az ércek kivitelét, helyi feldolgozásra ösztönözve a befektetőket. Minden egyes bányacéget arra kötelezett, hogy legalább 500 hektárnyi kukoricát és maniókát ültessen, javítva az élelemellátást. Vízerőművek létesítésével pedig a lakosság áramellátásán javított. A volt Zaire-ról több filmet is készítő Thierry Michel belga rendező Katanga Business címmel dokumentumfilmet forgatott a globalizáció áldásos és káros hatásairól – egyik főszerepben Katumbival.

A görög Rodosz szigetéről a két világháború között az olasz fasiszták elől Közép-Afrikába menekült szefárd zsidó apa és kongói anya gyermekeként született Katumbi 13 évesen halárusításból hozta össze első, 40 dolláros vagyonát. Tanári diplomáját egy év után szögre akasztotta, 1987-ben létrehozta saját vállalkozását, amely privatizációk segítségével óriáscéggé nőtte ki magát, és ma már a bányászatban, a mezőgazdaságban és a szolgáltatásokban is érdekelt. Százmilliós nagyságrendű vagyonából nemcsak Joseph Kabila elnök 2006-os kampányát támogatta, de dollárszázezreket adott kórházak és iskolák építésére is. Annak a fiatal, dinamikus, intelligens és őszinte politikusnak a megtestesítője, akire Afrika-szerte megváltóként áhítoznak. Szenvedélyes, szókimondó, nyílt, akire nemcsak populista szólamok, hanem tettek is jellemzők – állítják hívei. Bár rossz nyelvek szerint cégének kamionjai megállás nélkül hajthatnak át a zambiai határon, a korrupció vádja eddig elkerülte.

A háromgyerekes családapáért azért is rajonganak, mert sportszerető lévén a helyi futballcsapat, a Mazembe támogatója és egyik vezetője, meccseit soha nem mulasztja el. Kedvencei ötször nyertek bajnokságot, a nemzeti válogatott gerincét adják, és utánpótlásból sem lesz hiány – Katumbi előszeretettel dobál autójából focilabdákat a gyerekeknek.

[popup][/popup]