Egy angol gyűjtó rendelte az auschwitzi feliratot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy gazdag brit náci szimpatizáns akarta megvenni az auschwitzi egykori haláltábor bejárata fölé erősített, nemrégiben ellopott – majd megkerült – német nyelvű feliratot. A Sunday Mirror szerint egy svédországi szélsőséges szervezet is közreműködött az akcióban, de a neonácik nemzetközi együttműködését megzavarta a váratlanul kemény rendőri fellépés.
 

Brit vevő várta az Arbeit macht frei-t

 

2010. január 5. / Index

 

A Sunday Mirror szerint az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) vasból készült hírhedt feliratot egy svédországi szélsőjobboldali szervezeten keresztül akarták eljuttatni a náci ereklyéket gyűjtő brit férfinak.

Az eladásból befolyó pénzből neonácik svédországi akcióit pénzelték volna.

A feliratot két hete lopták el. A lengyel rendőrség december 21-én bejelentette, hogy Észak-Lengyelországban egy erdőben megtalálták a három részre – szavaira – vágott feliratot. A testület egyúttal közölte, hogy az üggyel kapcsolatban őrizetbe vettek öt lengyel állampolgárt, akik – a rendőrség közlése szerint – pusztán nyereségvágyból követték el tettüket, nem tagjai semmilyen neonáci csoportnak.

A Sunday Mirror jól értesült alvilági forrásokból úgy tudja, hogy csupán “kishalak” akadtak horogra. “A gyűjtő trófeaként akarta” (magáénak tudni a feliratot), és mozgósította neonáci kapcsolatait a felirat megszerzéséért, amelyért kész volt nagy összeget fizetni – idézte a lap egy svédországi informátorát. A forrás szerint előkészületeket tettek arra, hogy az auschwitzi feliratot elrejtsék egy stockholmi pincében, amíg a brit férfi magával nem viszi. Amennyiben az ügyletet nyélbe ütötték volna, a bevételből svéd náci szimpatizánsokat pénzeltek volna, akik terrorista cselekményekkel tervezték megzavarni az idei választásokat a skandináv országban.

Az ügylet azonban kútba esett, a feliratot ellopó bűnözők ugyanis pánikba estek a lengyel rendőrség váratlan szigorú fellépése miatt, amelyre a felirat eltűnése miatti világméretű felháborodás sarkallta. A tolvajok sietve távoztak a lengyelországi Gdansk kikötőjéből, a felirat darabjait pedig egy közeli erdőben hagyták. A fémdarabokat végül egy svédországi közvetítőtől kapott “füles” alapján találták meg.

A Sunday Mirror emlékeztetett arra, hogy a rendőrség szerint az öt lengyel férfi után őrizetbe vehetik a bűnügy “európai értelmi szerzőjét is”, miután az Interpolon keresztül összegyűjtik a szükséges bizonyítékokat.

A feliratot a németek utasítására lengyel foglyok készítették el, akiket az egyik első transzporttal szállítottak az auschwitzi koncentrációs táborba 1940-1941 fordulóján.

A nácik legkevesebb 1,3 millió embert deportáltak Auschwitzba, túlnyomórészt zsidókat egész Európából. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legkevesebb 1,1 millió volt. Az áldozatok között volt mintegy 960 ezer zsidó (köztük legalább 400 ezer magyar), 70-75 ezer lengyel, 21 ezer cigány, 15 ezer szovjet hadifogoly és 10-15 ezer más nemzetiségű fogoly.
 

[popup][/popup]