Az EU megosztaná Jeruzsálemet

Írta: Ma.hu   - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli és a palesztin fél eltérő mértékben, de üdvözölte az uniós külügyminiszterek keddi állásfoglalását arról, hogy a közel-keleti tartós béke érdekében Jeruzsálem legyen a zsidó állam és a jövőbeni palesztin állam fővárosa.
 

EU: két állam fővárosává kell tenni Jeruzsálemet

2009. december 8. / Ma.hu  

 

Az izraeli külügyminisztérium azzal elégedett, hogy változtattak a svéd elnökség eredeti szövegén, amely a megszállás alatt álló Kelet-Jeruzsálemet Palesztina fővárosának nyilvánította volna. “Csak üdvözölhetjük, hogy végül erősebbnek bizonyult a felelős és kiegyensúlyozott államok hangja, és ez segített kiegyensúlyozni, és kijavítani a szöveget” – közölte nyilatkozatában. Palesztin diplomaták is pozitív lépésnek minősítették a nyilatkozatot, bár megjegyezték, hogy ennél valamivel erősebb és világosabb megfogalmazást vártak.

“Láttuk azonban, hogy Izrael és más felek mekkora nyomást gyakoroltak a szöveg megváltoztatása érdekében” – tette hozzá a palesztin elnök egyik tanácsadója. Veres Bélának, az MTI tudósítójának a jelentése szerint brüsszeli ülésükön a miniszterek hosszú időt töltöttek a közlemény szövegezésével, miután számos delegáció nem értett egyet azzal az eredeti elnökségi javaslattal, hogy a szöveg nevezze meg Kelet-Jeruzsálemet a leendő palesztin állam fővárosaként. A miniszterek felszólítottak mindazonáltal a jeruzsálemi palesztin intézmények újranyitására, valamint arra, hogy az izraeli kormány hagyjon fel a palesztinok hátrányos megkülönböztetésével Kelet-Jeruzsálemben.

Üdvözölték viszont a kölcsönös bizalomépítő erőfeszítések keretében a közelmúltban tett izraeli lépéseket, köztük a telepépítések ideiglenes szüneteltetését. Izrael oszthatatlan fővárosának tekinti a három vallás szent helyének is számító Jeruzsálemet, a palesztinok viszont azt szeretnék, ha a keleti rész lenne majdani országuk fővárosa. Az uniós miniszterek elsősorban a közel-keleti békefolyamat ösztönzése, az izraeli-palesztin tárgyalások újraindítása érdekében adták ki a nyilatkozatot, amely szerint az uniót nagyon aggasztja a haladás hiánya ezen a területen.

Leszögezték azt is, hogy az érvényes ENSZ-határozatok fényében kidolgozott megoldást képzelnek el, amely elvezet a független palesztin állam megteremtéséhez, illetve két állam békés, biztonságos egymás mellett éléséhez. Az elfogadott közös nyilatkozatban az EU megerősítette azt is, hogy nem fogadja el az 1967 júniusa utáni határváltoztatásokat a térségben.

Az EU ezzel azt is értésre adta, hogy továbbra sem ismeri el Jeruzsálem izraeli megszállását. Egy átfogó békének a miniszterek szerint magában kell foglalnia az Izrael és Szíria, valamint Izrael és Libanon közötti vitás kérdések rendezését is. Az EU továbbra is kész hozzájárulni a békefolyamat előmozdításához – adták értésre az uniós miniszterek.

 

[popup][/popup]