Közös emlékezés

Írta: Kultúra.hu   - Rovat: Hírek - lapszemle

Első ízben emlékeznek meg Magyarországon közösen a holokauszt, a málenkij robot, az 1956-os megtorlás és a recski tábor mártírjai előtt az emberi jogok napján, az emberi méltóság nemzeti emléknapján – közölte a megemlékezés kezdeményezője, Lomnici Zoltán.
 

Először emlékeznek közösen a holokauszt és a kommunizmus áldozataira

 

2009. december 7./ Kultúra.hu  

 

A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke elmondta: az emberi méltóság nemzeti emléknapját idén tartják először, amire meghívták a történelmi egyházak képviselőit, az 1956-os és a roma szervezeteket. Szándékaik szerint ez a nap évről évre a nemzet mártírjainak napja lesz.

Lomnici Zoltán elmondta: a halottak emlékét kölcsönösen tisztelni kell, és nem szabad ezzel kapcsolatban egymás érzéseit sérteni. A közös főhajtást “fontos lépésnek” nevezte “a nemzeti egység irányába”. Ennek során a mártírok örökösei, többek között a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Szövetség vagy a Recski Szövetség együtt emlékezik áldozataikról.

A december 10-i rendezvényen Lomnici Zoltán, az emléknap kezdeményezője üdvözli a résztvevőket, majd a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára, Radnainé Fogarasi Katalin bevezetője után a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, Holló József Ferenc altábornagy emlékezik az áldozatokra.

Az emberi jogok napját nemzetközi szinten az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata kiadásának évfordulóján tartják minden évben december 10-én.
 

[popup][/popup]