Gázába akart menni, lelőtték

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A hatósági tilalom ellenére megpróbált bejutni a Gázai övezetbe.
 

Elmebeteg izraeli férfit lőttek le a biztonsági erők

2009. december 7. / Híradó.hu    

 

Az izraeli biztonsági erők lelőttek hétfőn egy feltehetően elmebeteg izraeli férfit, aki a hatósági tilalom ellenére megpróbált bejutni a Gázai övezetbe – közölte az izraeli hadsereg.

A harminc év körüli férfi az erezi határátkelő felé futott, és megpróbált átmászni az Izraelt a Gázai övezettől elválasztó kerítésen. Az izraeli biztonsági erők felszólítása és a levegőbe leadott figyelmeztető lövések ellenére sem tett le szándékáról, ezért a biztonságiak alsótestére céloztak. A férfi kórházban belehalt sebesüléseibe. A hadsereg közleménye szerint a férfi izraeli állampolgár és állítólag elmebeteg volt.

Izrael nem engedélyezi állampolgárainak a Gázai övezetbe való belépést. A zsidó állam blokád alatt tartja a palesztin enklávét azóta, hogy 2007. júniusában az övezet a Hamász iszlamista mozgalom uralma alá került.

Az izraeli-gázai határ mentén feszült a helyzet, az izraeli biztonságiak rálőnek azokra, akik – akár Izrael felől, akár palesztinok az övezet felől – megpróbálják megközelíteni a kerítést, és ezek az incidensek egyes esetekben halállal végződtek.
 

[popup][/popup]