Gondnokság alá helyeznék a Hunvald-ügy kulcsszereplőjét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hunvald-ügy egyik kiindulópontját jelentő Berényi Zsuzsannát a VII. kerületi önkormányzat egészségi állapota miatt megfosztaná cselekvőképességétől. Akarata ellenére hónapok óta bent tartják a Mazsihisz szeretetkórházában. Orvosai szerint kizárólag az önkormányzat által kirendelt gondnok rendelkezhet felette. A VII. kerületi önkormányzat azonban nem rendelhetne ki mellé gondnokot, mivel jogvitája van a hölggyel, akinek abban a házban van üzlete, amit a kerület el akar adni.
 

Összeférhetetlen?   

2009. november 27. / Hírszerző

 

 

A VII. kerület eladná a házat, melyben
Berényi Zsuzsanna üzlete található

Berényi Zsuzsanna egy évvel ezelőtt lakásában elesett, beverte a fejét, beszédközpontja sérülhetett, és bár állapota sokat javult, mégis folyik a gondnokság alá helyezési pere. Van egy több mint száz éves, muzeális értékű jelvényboltja, apai, nagyapai öröksége, melynek üzlethelyisége önkormányzati bérlemény a Király utca 27 szám alatti házban, amelyet Nagy György vállalkozó közvetítésével eladtak a Király 27 Kft.-nek. Ez az ügylet is része annak a bűnszervezetben elkövetett csalássorozatnak, amelynek alapos gyanúja miatt február óta előzetesben van Hunvald György VII. kerületi polgármester.

Berényi Zsuzsanna nyugdíjas matematika-fizika-ábrázoló geometria-magyar-történelem-eszperantó szakos tanár, a történelemtudományok kandidátusa. Eddig megjelent tíz könyve a szabadkőművességről és több mint háromszázhatvan cikke. A baleset miatt nehézkesen kommunikál, de pontosan emlékszik az erzsébetvárosi kalamajkára, amelyben része volt.

Elmondása szerint ideiglenes gondnoka az elmúlt hónapokban mindössze két alkalommal látogatta meg a kórházban. A gondnok mindkét alkalommal ultimátumot adott neki. Csekély havi jövedelméből ruhák vásárlására akarta rávenni ideiglenes gondnokoltját, annak ellenére, hogy ő közölte, nincs rá szüksége, hisz van otthon elég, csak már engednék haza. Berényi Zsuzsanna azt mesélte, a gondnok a tiltakozásra válaszul közölte: jobb, ha nem vitatkozik, máskülönben soha nem kapja vissza a jelvényüzletét.

Nem a sajtóra tartozik

A Király utca 25-27-29-es házak eladását a VII. kerületi önkormányzat az elmúlt hetekben újra megpályáztatta, miután a korábbi eladásukat meg kellett semmisíteni a napvilágra került törvénytelenségek miatt.

A Hírszerző kérdésére Gergely József kerületi alpolgármester azt mondta, azért írták ki az újabb pályázatot, mert a lakók menni szeretnének. Berényi Zuzsanna gondnokság alá helyezéséről az alpolgármester azt mondta a Hírszerzőnek, hogy a gondnoksági eljárás személyi jogi kérdés, nem a sajtóra tartozik.

Hoffmann László, Berényi Zsuzsanna ügyvédje úgy látja, a tanárnő elméje világos, fizikailag erősnek ugyan nem mondható, de ettől még nem cselekvőképtelen. Az ügyvéd szerint az is elég lenne, ha az önkormányzat gondnok helyett napi egyszeri meleg ételt vinne neki.

Tény, hogy Berényi Zsuzsannáról a VII. kerületi Péterfy Sándor Utcai Kórházban készült, részletes indoklás nélküli orvosi szakvélemény azt mondja: “Tartósan, teljes mértékben hiányzik az ügyfél ügyei viteléhez szükséges belátási képessége”. A bírósági szakértő azonban nem nyilatkozott tartós cselekvőképtelenségről. Az ügyvéd szerint a Péterfyben készített szakvélemény jogerős bírói ítélet nélkül csak egy vélemény a sokból, bár kétségtelen erős ütőkártya a kerületi gyámhivatalnak.

Berényi Zsuzsana a Király utca 27. szám alatti ház eladása előtt élni akart az elővásárlási jogával. Ezt nem tehette meg, ezért, bár jó kapcsolata volt a polgármesterrel, bírósághoz kellett fordulnia. Később a sajtó segítségét is igénybe vette, mert azt tapasztalta, hogy a jelvényboltba nagydarab emberek járnak őt arról győzködni, hogy jobb lenne lemondania önkormányzati bérleményéről annak érdekében, hogy a ház új vevője birtokba kerülhessen. Részben ennek lett eredménye az a hvg.hu-n megjelent írás, mely bemutatta a VII. kerületi önkormányzati ingatlanokból kimentett pénzek útját offshore cégekhez. Ez képezte a civil szervezetek által jegyzett feljelentés alapját is, amelynek nyomán a nyomozás megindult.

A történésznő kudarcaiban lényeges szerepet játszott a pénztelenség. A jelvényboltja elővásárlási jogának érvényesítése miatti perben ingyenes pártfogó ügyvédet kért. A kirendelt ügyvéd Berényi Zsuzsannát az elsőfokú ítélet fellebbezésének visszavonására biztatta a költségek miatt. Hunvald György – akivel ekkor még nagyon jóban voltak, hisz utolsó könyvének kiadását anyagilag is segítette a polgármester – szintén azt javasolta a hölgynek, ne pereljen.

Rendőrt is hívtak a kórházba

A polgármester csere-üzlethelyiséget helyezett kilátásba, majd finoman kifejezésre juttatta, reméli, a műemléki ritkaságnak számító jelvénynyomó gépeket és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által védetté nyilvánított, egyedülálló jelvénygyűjteményt Berényi Zsuzsanna örökös híján az önkormányzatra hagyja majd. Az idős hölgy hezitált, de végül úgy döntött, nem vonja vissza keresetét. Kirendelt ügyvédje ennek ellenére megtette ezt, így az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett. Ekkor feljelentést tett a védő ellen, de bizonyítottság hiányában megszüntették az eljárást. Cserehelyiséget nem kapott.

A tanárnő azt követően került 2008. szeptember elején a Mazsihisz szeretetkórházába, hogy Péterfyben – öt nappal a pszichiátriai osztályra történő felvételét követően – elindították gondnokság alá helyezését. A hitközségi intézményben hónapokon át kezelték, állapota az ott dolgozó kezelőorvosa és a nővér szerint is sokat javult. Nyugdíjából vonták a mosoda és a logopédus költségeit, miközben már a VII. kerület hivatalos gondnoka tartja magánál ideiglenesen a lakáskulcsait, valamennyi hivatalos iratát, és ő veszi fel havi járandóságát is.

2009. november 19-én úgy tűnt, hogy kiengedik Berényi Zsuzsannát a kórházból. Rendészekkel, ügyvéddel, orvosokkal, rendőrrel és újságírókkal tarkított este következett. Rokonai külföldön élnek, így a kórházba barátai mentek a hölgyért, akik sejtették, hogy nem lesz egyszerű kisétálniuk a Mazsihisz szeretetkórházának ajtaján, ezért szóltak ügyvédjének is. Kezelőorvosa – hogy Berényi Zsuzsanna távozását megakadályozza – hívta a kórház rendészeit, erre az ügyvéd rendőrt is hívott, de a kórház vezetése nem engedett, arra hivatkozva, hogy csak a gondnoka viheti el a hölgyet, aki így bent maradt az állítólag nem zárt “szeretet” kórházban.

A gondnok kirendelése szabálytalan, hisz a VII. kerület Berényi Zsuzsannával szemben nem járhat el a jelvénybolt körüli jogvitából adódó összeférhetetlenség miatt. Hivatalos gondnokot csak bírósági ítélettel lehet kirendelni nagykorú állampolgár jogainak korlátozására, ítélet viszont még nem született.

Az önkormányzat által megbízott gondnokot a bíróság ideiglenesen megerősítette, de az önkormányzat ezen kérelme benyújtása során elhallgatta, hogy jogvita áll fenn közte és Berényi Zsuzsanna között. Orvosai szerint a hölgy ugyan jó helyen van jelenleg is, de ha kap otthoni segítséget, nem jelent számára egészségügyi veszélyt a hazamenetele. A gondnok engedélye nélkül viszont ők nem engedik ki.

[popup][/popup]