Hanuka Fesztivál a fény ünnepén

Írta: Népszava - Rovat: Hírek - lapszemle

Hagyományteremtő Hanuka Fesztivált szervez a Budapesti Zsidó Hitközség Goldmark termében a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ (ZSIKK) december 12. és 17. között.
 

Forrás: Népszava

 

 

A fény ünnepén, a jeruzsálemi templom felszentelésének emlékét őrző Hanuka napjain négy, gyertyagyújtással egybekötött különleges koncert szerepel a programban – közölte Soós Emese, a ZSIKK sajtóreferense.

Az első napon, december 12-én a Judrom Gipsy Klezmer Band és Klein Judit lép fel. A kiváló kvalitású roma és zsidó zenészekből alakult magyar együttes a cigány és zsidó zene fúziójából született dallamokat kelti életre. Klein Judit énekművész a jiddis, ladino és héber dallamok egyik legsokoldalúbb előadója, évek óta a Judrom állandó vendégszólistája.

December 14-én Trenderli címmel rendhagyó kamarazenei programmal lép fel Korcsolán Orsolya hegedűművész, aki a Zsidó Nyári Fesztiválon minden előadás előtt eljátszotta a fesztivál szignálját. Műsorán többek között Kreisler, Sarasate és Dvorák művei hangzanak fel. Partnere lesz Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora és Neumark Zoltán zongoraművész.

Falusi Mariann Kollektív neurózis – Könyvzene című önálló estje december 15-én látható és hallható, az összeállítás Kati Marton magyar származású amerikai újságírónő könyve nyomán keletkezett. Fellépésén közreműködik Szirtes Edina “Mókus”, Danis Lívia és Sárik Péter. A koncerten kilenc magyar élettörténetét mesélik el, akik kiemelkedően fontosak voltak a huszadik század történelmében, kultúrájában, művészetében. A produkció a közelmúltban a New York-i magyar évadon is nagy sikert aratott.

Gerendás Péter Faludy György megzenésített verseit énekli el december 17-én. A családias hangulatú koncerten ütőhangszereken Gerendás Dani, fuvolán Gerendás Hanna játszik.

[popup][/popup]