„Akik nem esznek disznóhúst” Zsidózott a vajda Vonáék előtt?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kállai Csaba azt is mondta: meg kell védeni az országot azoktól, akik el akarják foglalni.
 

 

Óriási rendőri erőkkel biztosították a Jobbik sajtótájékoztatóját, amelyet Sajóbábonyban, a hétvégi roma-magyar konfliktus kapcsán tartottak kedden délelőtt. A tájékoztatón megjelent Kiss Róbert, az “Új Magyar Gárda” főkapitánya, Bencs Gábor, a sajóbábonyi Jobbik elnöke és Vona Gábor, a párt elnöke. Először a helyi önkormányzat előtt tartottak kisebb sajtótájékoztatót, majd később az iskola tornatermében újráztak nagyobb közönség előtt.

„A kannibálok sem tolerálnák”

Az első tájékoztatón Vona Gábor azt mondta: szerinte a cigányság 80-90 százaléka teljes mértékben a törvényen kívül él. “Olyan életformát folytat, amilyet a Fekete-afrikai dzsungelben sem tolerálnának, vagy a Pápua Új-guineai kannibálok között sem volna elfogadható”. Vona mindenkit kiosztott: sürgős beavatkozásra van szükség, de a pártok tehetetlenek, a cigányság vezetői pedig csak szerecsenmosdatást végeznek – állította, majd – olyan stílusban, mintha miniszterelnök lenne – kijelentette: egyedül ők lennének alkalmasak a problémák megoldására, mely program során a börtönöket átalakítanák, hogy azok welness központ helyett önfenntartó intézményekké váljanak.

Vona azt is kijelentette: ők leállítanák “a megélhetési gyermekgyártást” a cigányság körében. A cigányság számára egy út marad: az integrálódás. Akinek ez nem tetszik, az vagy börtönbe kerül, vagy pedig „el lehet menni” – fejtegette a Jobbik elnöke. 

„Akik nem eszik meg a disznóhúst”

Ezt követően nagyobb nyilvánosság előtt a helyi tornateremben tartottak egy megismételt sajtótájékoztatót a Borsod megyei Magyar Gárda zászló előtt, ahol mintegy 25 újságíró, 50 helyi szimpatizáns, 150 gárdista, és a város szocialista polgármestere is jelen volt.

A tornateremben megjelentek a cigányság vezetői, köztük Kállai Csaba országos vajda is. Vona Gábor itt már békülékenyebb hangnemben beszélt. Emlékeztetett rá, hogy a magyarság toleráns, hiszen befogadta a cigányságot.

Kállai Csaba válaszában kifejtette: szeretetre, békére összefogásra van szükség. “Fogjunk össze, mentsük meg az országot a válságtól, és azon emberektől, akik ezt az országot el akarják foglalni. Én is cigány ember vagyok, ebben az országban magyar emberek fogadtak be bennünket. Magyar ételeket eszünk és főzünk. Mi is megesszük a disznóhúst, a birkát és a marhahúst. Mert vannak emberek, akik nem eszik meg a disznóhúst” – hangsúlyozta a cigányvajda, mire fel Kiss Róbert gárda-főkapitány ajkán cinkos mosoly jelent meg, a hátul tartózkodó gárdisták pedig hahotáztak, jelezve: megértették az egyértelmű célzást.

„Fegyvertelen gárdistától nem kell félni”

Kállai azt is kijelentette: a romáknak mindaddig nincs félnivalójuk a gárdistáktól, amíg azok fegyver nélkül jelennek meg egy adott településen. A vajda hozzá tette: ezért a megjegyzéséért valószínűleg saját népében sem fogja mindenki szeretni.

A fórum kis híján botrányba fulladt akkor, amikor Vona Gábor kijelentette, ő nem fog kezet előre a cigány vezetőkkel, először inkább tetteket vár. Erre már a fővajda is ingerülten válaszolt és azt mondta, nem vállalhat felelősséget mások tetteiért.

Vona erre így reagált: amit a legjobban utált Krisztus, az a farizeusság. Ő (Vona) legalább nyíltan megfogalmazza az elvárásokat: a cigányságnak mindenképpen integrálódni kell. Vagy „elmehet”. A sajtótájékoztatón beharangozott gyűlés végül a Szózat és az Székely Himnusz eléneklése után olyan hangulatban zárult, mintha egy Jobbik kampánygyűlésen lettünk volna. Mindenhonnan „Szebb jövőt” felkiáltással búcsúztak egymástól az emberek.

A sajtóban elsőként megjelenő „tömegverekedés” és „cigány-támadás”-verziót az ezt hírül adó Jobbikon kívül hétfőn mindenki határozottan cáfolta: Sajóbábony polgármestere, a rendőrség és a helybeliek is. Lakatosné Jánosné sajtóközleményben arról tájékoztatta az atv.hu-t vasárnap azért törték be néhányan a „gárdista-autó” ablakait, mert az a telepen a romák közé hajtott, „üldözőbe véve egy férfit.” Az érintett, harmincas éveiben járó férfi az RSK-nak azt mondta: könnyebben megsérült, de nem tett feljelentést, orvoshoz sem ment, mert attól fél: ezzel okot ad arra, hogy újra kezdődjenek a romák elleni támadások.

Rendőrőrs kell Sajóbábonyba

– Nem volt a sajóbábonyi Jobbik-gyűlésen MSZP-s politikus, és nem mi hívtuk be a Gárdát – jelentette ki az ATV Jam című műsorában Nagy Imre, a település polgármestere. A romák és a gárdisták közötti atrocitás kapcsán hangsúlyozta: a történtek megerősítik, hogy Sajóbábonynak szüksége van egy rendőrőrsre. Ezért egyébként már 8-10 éve lobbiznak, jártak már többek között Szili Katalinnál, a Parlament korábbi elnökénél is.

Nagy Imre szerint ahhoz, hogy a nyugalom állandó legyen a településen, a közbiztonság megerősítése mellett támogatni kell a romák között azokat, akik a megoldáson dolgoznak, például a vajdákat. Azokat a politikai erőket pedig, amelyek szkeptikusan ebben a kérdésben, figyelmen kívül kell hagyni.
 

[popup][/popup]