Filmekkel a rasszizmus ellen

Írta: Kultúra.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Antirasszista filmklub indul szerdán a fővárosi Politikatörténeti Intézetben Légy toleráns! címmel a Politikatörténeti Alapítvány és a Magyar Antirasszista Alapítvány (MAA) rendezésében.
 

 

Az Anno filmklub keretében induló, 12 filmvetítésből álló sorozat célja, hogy a maga eszközeivel fellépjen az utóbbi években Magyarországon is egyre erősödő rasszista nézetekkel, eszmékkel szemben, ezáltal erősítve a demokratikus erőket. Utóbbiakra egységesen jellemző minden érett demokráciában, hogy elítélik a rasszizmust. A filmklub ugyanakkor nem szándékozik közvetlenül beleszólni a politikába – mondta Galló Béla, az MAA kuratóriumának elnöke.
 
A filmklub el akarja gondolkodtatni a nézőket; arra is lehetőség lesz, hogy a vetítések után mindenki elmondja véleményét a művek által közvetített gondolatokról.
  
A filmek feldolgozását segíti, hogy minden alkalomra meghívtak egy-egy szakértőt. Többek között Marton László közíró, Gábor György vallásfilozófus, Lugosi Győző történész, Erős Ferenc pszichológus és Acsády Judit szociológus szerepel a meghívottak listáján.
  
A filmek között van, amelyik a nyugat-európai vagy az Egyesült Államokban megjelenő rasszizmussal foglalkozik, és vannak olyanok is, amelyek a magyarországi roma és zsidó emberek sorsát dolgozzák fel.
  
Kassai Éva, a Politikatörténeti Alapítvány marketingigazgatója a sajtótájékoztatón rámutatott: az Anno filmklub új sorozatát a tolerancia évadának keretében indította útjára. A korábbi sorozataikhoz képest abból a szempontból hagyománytörő a mostani, hogy nem évfordulóhoz kötődik, ugyanis korábban a második világháború 1945-ös befejezéséhez, az 1968-as mozgalmakhoz és az 1989-es rendszerváltáshoz kapcsolódtak a filmek.
  
A 2009-2010-es filmklub első vetítésén Mathieu Kassovitz Gyűlölet című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők. Ezen kívül szerepel a műsoron egyebek mellett Schiffer Pál Cséplő Gyuri, Makk Károly Egymásra nézve, Szabó Ildikó Csajok és Elia Kazan Úri becsületszó című alkotása.
 

[popup][/popup]