Zentai: mindenképpen fellebbezni fogunk

Írta: Híradó - Rovat: Hírek - lapszemle

Simon Wiesenthal Központ igazgatója szerint a háborús bűnökkel vádolt Zentai elleni eljárásban nem jelent majd akadályt, hogy nincs élő tanú.
 

 

Mindenképpen fellebbezést nyújt be az ausztrál belügyminiszter döntése ellen a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) – mondta fia pénteken az ABC ausztrál közszolgálati rádiónak.
  
Az ausztrál szövetségi kormány csütörtökön hagyta jóvá a több mint három hete őrizetben tartott Zentai kiadatását Magyarországnak. Ernie Steiner, Zentai fia elmondta: arra alapozzák majd a felülvizsgálati kérelmet, hogy nincsenek élő tanúk az ügyben, és szerintük a magyar igazságszolgáltatás nem tudna tisztességes eljárást biztosítani.
  
A Simon Wiesenthal Központ igazgatója örömmel fogadta az ausztrál szövetségi kormány döntését. “Végre látjuk a fényt az alagút végén” – mondta Efraim Zuroff, hozzátéve, hogy “az idő múlása semmilyen módon nem kisebbíti a holokauszt gyilkosainak bűnösségét”.
  
Zuroff szerint az a körülmény, hogy nincsenek élő tanúk Zentai ellen, nem jelent akadályt arra nézve, hogy ügyében tisztességes eljárást folytasson le a magyar igazságszolgáltatás. “Úgy gondolom, a bizonyíték teljesen egyértelmű, és csak jogi kérdésekről van szó” – mondta a jeruzsálemi központ igazgatója.

Charles Zentai a hetedik helyen szerepel a Simon Wiesenthal Központnak a legkeresettebb háborús bűnösökről összeállított tízes listáján. Azzal vádolják a most 88 éves férfit, hogy 1944. november 8-án részt vett egy zsidó fiatalember meggyilkolásában.
  
Ha Zentait ténylegesen kiadják Magyarországnak, ő lesz az első ausztrál állampolgár, akit náci háborús bűnök miatt bíróság elé állítanak. Ausztráliában ugyan 2001-ben elkezdődött Konrad Kalejs lettországi náci kollaboráns kiadatási eljárása, de ő meghalt, mielőtt az ausztrál hatóságok kiadták volna Rigának.

 

[popup][/popup]