38 éves Winona Ryder

Írta: HölgyFórum - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Ollókezű Edward és Az ártatlanság kora őzikeszemű sztárja ma lép 38. évébe. Winona Laura Horowitz érdekes hangzású keresztnevét arról a minnesotai városkáról kapta, ahol 1971. október 29-én meglátta a napvilágot.
 

 

Gyermekkorát egy hippikommunában töltötte zsidó származású könyvkiadó édesapjával, és videoproducer anyjával, akinek első házasságából volt már egy fia és egy lánya. Szülei 11 éves korában házasodtak össze. A kommunában nem volt elektromos áram, viszont rendre olyan underground kultuszfigurák tették tiszteletüket, mint Allen Ginsberg költő vagy az LSD-pápaként is aposztrofált Timothy Leary, Winona Ryder keresztapja. A kislányt 7 évesen szippantotta magába a filmek világa, amikor édesanyjának sikerült hozzájutnia egy 16 mm-es vetítőgéphez, és régi filmeket játszott a kommuna tagjainak.

A San Francisco-i American Conservatory Theatre-ben tanult színjátszást, 15 évesen debütált a filmvásznon a Lucas című filmben. A szerep kedvéért barnára festette természetes szőke fürtjeit, és többnyire azóta is megmaradt ennél a színnél. 1988-ban Tim Burton kísértethistóriájában, a Beetlejuice-ban kapott szerepet. A rendező következő filmje, az Ollókezű Edward kapcsán ismerkedett meg élete (egyik) szerelmével, Johnny Deppel, akivel 1990 és 1993 között járt, el is jegyezték egymást, a színész a Winona forever feliratot tetováltatta a karjára, amit évekkel később Wino foreverre volt kénytelen átkozmetikáztatni.

1991-ben Cher bakfis lányát játszotta a Sellőkben, a filmben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplőnek járó Aranyglóbusz díjra jelölték. Ugyancsak ebben az évben a kultikus rendező, Jim Jarmusch szkeccsfilmjében, az Éjszaka a földön Los Angeles-i epizódjában taxisofőrt játszott. 1992-ben Francis Ford Coppolával dolgozott együtt a Drakula kapcsán, majd a közös munka folytatódott. A rendező Ryderre osztotta Az ártatlanság kora című film naívájánk szerepét, mely 1994-ben meghozta neki az első Aranyglóbuszt, és az első Oscar-díj jelölést a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Másodszor a következő évben, 1995-ben jelölték Oscarra, ezúttal már a legjobb női főszereplő kategóriában. Ismét egy kosztümös darab, a Kisasszonyok kapcsán, mely egy XIX. századi írónő, Louisa May Alcott, önéletrajzi regénye alapján született. Közben egy mai történetben is szerepelt, a Nyakunkon az életben egy egyetemről kikerült, és a nagy betűs életben boldogulni próbáló mai lányt játszott.

Az Ártatlanság kora után A salemi boszorkányokban újra Daniel Day Lewis volt a partnere. 1997-ben az Alien 4. részében kapott szerepet. 1998-ban Woody Allennel forgatta a Sztárral szemben című szatírát. 1999-ben producerként is kipróbálta magát. Bár ő alakították az Észvesztő című, pszichiátrián játszódó film főszerepét is, de a szociopatát játszó Jolie túlragyogta a színészi teljesítményét, és ő 2000-ben Oscar-díjat vehetett át alakításáért. Az Ősz New Yorkban című romantikus filmben egy halálosan beteg lányt játszott, akibe beleszeret a Richard Gere által alakított megrögzött agglegény és szoknyabolond. Az utóbbi években ritkán szerepelt filmben, láthattuk a Kamera által homályosan című kísérleti animációs filmben, és a Darwin-díj – Halni tudni kell! című vígjátékban, melyben idétlen módon bekövetkezett halálesetek után kutató biztosítási nyomozónőt játszott.
 

[popup][/popup]