“Etnikum ne, kisállat jöhet!” – diszkriminatív apróhirdetések

Írta: Hírszerz? / Roma Sajtóközpont - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy budapesti ingatlanközvetítő iroda törvénysértő albérlethirdetéseket tett közzé egy internetes hirdetési oldalon.

 

“Kiadó egy magasföldszinti üres lakás a Róna utca közelében”( …) “A kikötés a következő: állat ne, etnikum ne, külföldi ne” – jelent meg hétfőn egy internetes albérlethirdetésben az Expressz.hu oldalon. Egy másik hirdetésben pedig olyan kikötést szabott ugyanezen az oldalon egy XIII. kerületi Nővér utcai kétszobás lakás hirdetője: “család ne, etnikum ne, kisállat jöhet…” – tudta meg a Roma Sajtóközpont.

A hirdetéseket egy budapesti ingatlanközvetítő iroda megbízásából tették fel az Express.hu oldalra. A Kódex Ingatlanirodánál csak annyit mondtak a Roma Sajtóközpontnak: (RSK) a lakástulajdonosok kérésére tették közre az albérlethirdetéseket a honlapon, melyből ha kiveszik a törvénysértő kikötéseket, akkor nem kapnak tőlük megbízást.

Kovács Borbála, az Expressz. hu online asszisztense az eset kapcsán elmondta: a jelzés után azonnal levették a kifogásolt hirdetéseket az oldalról, és megkérték az érintett ingatlanirodát, hogy törölje hirdetéseiből a törvénysértő szövegrészeket. Az online asszisztens hozzátette: az Expressz.hu-n rendszeresen ellenőrzik a hirdetések tartalmát is, azt vizsgálva, hogy sértenek -e valamilyen jogszabályt: rákeresnek például többek közt a “cigány” vagy “zsidó” szavakra, hogy kiszűrjék a sértő vagy jogszabályokba ütköző tartalmakat. Kovács szerint az ügy tanulsága: ezentúl “a roma”, illetve “az etnikum” kifejezéseket is nézniük kell.

Setét Jenő, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) igazgatója arról számolt be: tapasztalatuk szerint azok a romák, akik lakást akarnak venni vagy bérelni, sokszor esélytelenek, mert az esetek túlnyomó részében nem fogadják el őket ügyfélként. Setét beszámolója szerint a telefonos egyeztetések során még minden rendben megy, ám a személyes találkozón már elzárkóznak a főbérlők, eladók.

A roma szakember úgy vélte: a civil szervezeteknek és a jogvédő irodáknak szisztematikusan kell dolgozni azon, hogy az anti-diszkriminációs törvény a mindennapokban is használt és működő legyen. Hozzátette: az esélyegyenlőség és az állampolgári jog pontosan azt jelenti, hogyha “én ugyanolyan paraméterekkel rendelkezem mint te, és ugyanolyan potenciális vevő vagyok az ingatlanpiacon, akkor te ne tehesd meg, hogy pusztán azért nem adod ki a lakást, mert én valamilyen etnikumhoz tartozom”. 

 

[popup][/popup]