Teljes gőzzel haladnak Linzben a kulturális fővárosi programok

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Még három hónapig tart Linzben az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat, s a szervezők továbbra is “teljes programot és teljes látogatottságot” ígérnek.
 

 

(MTI) – Az év végéig hátralévő kilencven napon hatvan program összesen 683 rendezvénye várja a látogatókat – mondta el Martin Heller főintendáns. Ami az érdeklődést illeti, Heller “több mint elégedett”. Eddig átlagosan havi 200 ezren, összesen kétmillióan voltak kíváncsiak a linzi programokra, külföldiek és osztrákok egyaránt.
  
A programok egy része a jövő év elején is folytatódik. Az egykori vasfüggöny mentén elterülő tájegységek kulturális és ökológiai értékeit mutatja be például az Európa zöld szalagja című kiállítás, amely január 10-éig látható a Kastélymúzeumban (Schlossmuseum).
 
Október 27-én nyílik a Megmentett emlékek könyvtára című tárlat a Tudás Tornyában (Wissensturm). A kiállítás egyéni sorsokat mutat be, 1350 idős európai zsidó ember élettörténetét, családi fotókkal illusztrálva.
  
Az osztrák nemzeti ünnep, október 26. alkalmából a linzi dómban felhangzik Anton Bruckner Te Deuma. Az osztrák romantikus zeneszerző egyházi kórusművét több mint ezer énekes, illetve zenész adja elő Ausztria legnagyobb belső terű templomában. Nem hagyható említés nélkül a mű és a helyszín közötti kapcsolat: a dómnak valaha a zeneszerző is orgonistája és kórusvezetője volt.
  
Ugyanaznap egy bécsi ajándékkal is megörvendeztetik a látogatókat. A program neve a Bécsi Filharmonikusok ünnepi koncertjét takarja, helyszíne egy modern koncertterem, a Brucknerhaus lesz.
 

[popup][/popup]