Kiderült: Irán antiszemtita elnöke tényleg zsidó származású

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

A brit The Daily Telegraph szerint az éles antiszemita kirohanásaival nemzetközi botrányokat okozó iráni elnök maga is zsidó származású. A lap úgy véli, Mahmúd Ahmadinezsád egyszerűen “túlkompenzál”, szélsőséges kijelentéseivel saját múltját akarja leplezni.

 

Az Ahmadinezsád család a Szaburdzsián nevet cserélte „perzsábbra”.

A brit lap munkatársai egyszerűen kinagyították és elolvasták Mahmúd Ahmadinezsád személyi igazolványát azon a felvételen, amely a 2008. márciusi választási kampány alatt készült. Az államfő a feje felett lobogtatta az iratot.

A személyi igazolványból pedig kiolvasható, hogy az Ahmadinezsád család eredeti neve Szaburdzsián és erről csak már jóval Mahmúd születése után “perzsásítottak” Ahmadinezsádra. Az iratban olvasható bejegyzés szerint a névváltozás akkor történt, amikor áttértek az iszlám hitre.

A The Daily Telegraph hangsúlyozza, hogy a Szaburdzsián iráni zsidó név, olyannyira, hogy szerepel is a teheráni belügyminisztérium listáján a zsidók számára elkülönített nevek között. Ráadásul az elnök Aradanban született, abban a városban, ahova a Szaburdzsián nevű családok is köthetők.

A brit lap által megkérdezett szakértők szerint ez a háttér sokat megmagyaráz Ahmadinezsád viselkedéséből. Egy új vallásra áttérő családok között gyakori ugyanis, hogy hevesen bírálják korábbi hitüket. Azt is feltételezik, hogy szélsőséges politikájával többek között el akarja oszlatni a zsidó kapcsolatai miatt felmerülő gyanút. “Sebezhetőnek érzi magát egy radikális siíta társadalomban.”

Az idei elnökválasztást megelőző televíziós vitában felszólították, hogy ismerje be: a nevét megváltoztatták, de ő egyszerűen nem válaszolt a kérdésre. Egy bloggert, aki Ahmadinezsád származását feszegette, a nyáron letartóztattak.

A londoni iráni nagykövetség szóvivője azt mondta, az elnök származásáról nem kivánnak nyilatkozni.

[popup][/popup]