Vádat emeltek az exelnök ellen

Írta: Híradó.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Carlos Menem volt argentín államfőt azzal gyanúsítják, hogy bizonyítékokat tüntetett el egy zsidó központ elleni robbantásos merénylet ügyében

 

 

 

carlossaul.jpg 

 Carlos Saúl Menem Akil

Vádat emeltek Carlos Menem volt argentín államfő ellen. Az 1989-től tíz éven át hivatalban lévő politikust azzal gyanúsítják, hogy bizonyítékokat tüntetett el egy zsidó központ elleni robbantásos merénylet ügyében.

1994-ben 85-en haltak meg egy pokolgépes merényletben, amelyet állítólag ismeretlenek követtek el a Buenos Aires-i zsidó központ ellen. Ez volt a legsúlyosabb terrorakció a második világháború utáni Argentínában, ahol Dél-Amerika legnagyobb zsidó közössége él.

A merénylet idején az államfői tisztséget a szíriai szülők leszármazottja, Carlos Menem töltötte be, akit most azzal vádol az ügyészség, hogy bizonyítékokat semmisíttetett meg, az úgynevezett “szíriai kapcsolatról”. Már a nyomozás elején felmerült a Menem-család egyik szíriai barátjának neve, de végül nem találtak ellene bizonyítékot. Alberto Nissman főügyész szerint nem véletlenül: a hatóságok 54 kazettát semmisítettek meg, amelyeket felhasználhattak volna. A jogász szerint Menem fivére, Munir Menem – aki az elnöki hivatal vezetője volt akkoriban – , egy volt szövetségi bíró, két titkosszolgálati főnök valamint két rendőrtiszt is érintett az ügyben.

Menem – aki tagadja a vádakat – nem először kerül bíróság elé. 2001-ben letartóztatták, majd házi őrizetbe helyezték, miután kiderült, hogy Argentína fegyvert szállított Horvátországnak és Ecuadornak, az üzlet pedig 10 millió dollárral növelte az akkori elnök svájci bankszámláját. Tavaly év végén pedig kiderült az is, hogy annak idején a Siemens két millió dollárral “ajándékozta meg” a politikust, aki a világszerte alkalmazott korrupciós gyakorlatáról is ismert német céggel készítette el az argentin állampolgárok személyi igazolványait és útleveleit.
 

[popup][/popup]