Kétezer éves amfiteátrumot tártak fel Izraelben

Írta: Híradó - Rovat: Hírek - lapszemle

Kétezer éves római amfiteátrumot tárták fel teljes egészében az izraeli Tiberiasban. Az amfiteátrum érdekessége, hogy egy római uralom alatt álló zsidó városban épült.
 

 

Tiberias (Teverja) város Izrael északi részén, a Kineret-tó nyugati partján. A települést Kr.u. 26-27 táján Heródes Antipasz galileai helytartó alapította, s Tiberius római császárról nevezte el. A római kori létesítményt még 1990-ben fedezték fel, ám csupán 19 évvel később, 2009 elején kezdődtek meg a feltárások, s mostanra az amfiteátrum teljes egészében napvilágra került – olvasható a Haaretz izraeli lap online kiadásában.

Eredetileg azt feltételezték, hogy az amfiteátrum a Kr.u. II. vagy III. században épült, ám az ásatások során bebizonyosodott, hogy sokkal korábban: a grandiózus, hétezer férőhelyes amfiteátrum a Kr.u. I. század elején létesült, magának a városnak, Tiberias alapításának az idején.

“Az amfiteátrum érdekessége, hogy egy római uralom alatt álló zsidó városban épült. A lelet fényében úgy tűnik, hogy Tiberias nyitott, liberális város volt, ami nem volt egy szokványos dolog azokban az időkben” – emelte ki Valid Atras, az Izraeli Régészeti Hivatal régésze.

 

[popup][/popup]