Népek zenéje a Müpában

Írta: Hölgyfórum - Rovat: Hírek - lapszemle

Októberben is igazán színes zenei kínálatot találunk a Művészetek Palotája műsorán, melyek között ott lesznek a zsidó-ruszin ünnepek dalai, a színpompás balkáni népzene, de a kubai muzsika képviselteti magát.

 

 

Zsidó-ruszin ünnepek dalai

Közép-európai világzene szólal meg első kézből kapott tradíciók alapján. A Bob Cohen vezette Di Naye Kapelye régi idők jiddis, magyar, román és haszid dalait eleveníti fel úgy, ahogy azt az idős zsidó és cigány muzsikusok játszották. A Técsői Banda ruszin ünnepek muzsikájával érkezik a Felső-Tisza vidékéről október 1-jén a Művészetek Palotájába. Ősi-egzotikus hangszerein a legnevesebb helyi cigányzenész-dinasztia leszármazottai játszanak.

Kubai muzsika cowboy kalapban

A Buena Vista Social Club zenekarából világhírűvé vált Eliades Ochoa a dél-kubai városi utcák vérpezsdítő zenéjét “szelídítette” színpadra, de játszik vidéki, úgynevezett guajira és guaracho stílusokat is. A Grammy-díjas “kubai Johnny Cash” negyven országban, számos világhírű zenész társaságában koncertezett már, október 3-i Müpa-beli fellépése világzenei szenzációnak ígérkezik.

Palya Bea és a színpompás balkáni népzene

“Zenei és lelki kötődések alapján válogatok magyar, cigány, szefárd népdalokat, francia sanzont, magam-írta dalokat, verseket ebbe a koncertbe. És a közönséggel is zenélek és játszom, közös dudautánzás, kétszólamú bolgár dal, és ami még a pillanatban adódik. Együtt vagyunk, s ez a közös rezgés a legfontosabb. Én meg áttetszővé válok, majd eltűnök.” – vallja Palya Bea. Az Eva Quartet spontán “csoportosulásból” alakult 1995-ben; a négy hölgy azonnal megtalálta a közös nyelvet és zenei irányultságot. Bulgária legszebb női hangjait egyesíti, amelybe – “üresedés esetén” – több ezer jelentkező közül válogatják a megfelelően képzett, magas muzikalitású tagokat. A kivételes énektechnikával rendelkező, különböző vokalisták virtuóz találkozása olykor azt az érzetet kelti a közönségben, mintha csupán egyetlen, gyönyörű, kristálytiszta hangot hallana. A koncert október 21-én lesz, a Müpában.
 

[popup][/popup]