Bajnai Soros Györggyel tárgyal

Írta: Népszava online - Rovat: Hírek - lapszemle

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember 20-24., Balázs Péter külügyminiszter pedig szeptember 21-29. között tesz hivatalos látogatást New York-ban az ENSZ Közgyűlésének őszi ülésszaka alkalmából.
 

A kormányfő és a külügyminiszter New Yorkban

 

Bajnai Gordon részt vesz az ENSZ klímavédelmi tanácskozásán és az ENSZ-közgyűlés 64. ülésszakának megnyitójának általános vitáján, továbbá több kétoldalú megbeszélést folytat. A tervek szerint fogadja őt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, ezenkívül tárgyal Soros György üzletemberrel, a New York-i magyar értelmiség és üzleti élet képviselőivel, befektetői csoportokkal, valamint zsidó vezetőkkel és előadást tart a Columbia Egyetemen.

A klímaváltozás problémáját központba állító csúcstalálkozót az ENSZ-főtitkár kezdeményezésére hívták össze; a rendezvényen több mint 100 állam- és kormányfő, többek között az amerikai, orosz, francia, kínai, brazil elnök és a brit miniszterelnök vesz részt. A keddi tanácskozás megnyitója után a magyar kormányfő részt vesz és felszólal a kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításával kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen.

Bajnai Gordon az ENSZ-főtitkárral eszmét cserél a globális pénzügyi és gazdasági válság hatásairól, az éghajlatváltozás világméretű kihívásairól, valamint a nyugat-balkáni térség és Afganisztán regionális biztonságpolitikai kérdéseiről. A kormányfő ki fog térni Magyarország emberi jogi célkitűzéseire, tájékoztatást ad a Budapesti Népirtás Megelőzési Központ létrehozásának menetéről.

Balázs Péter külügyminiszter szintén jelen lesz az ENSZ-közgyűlés 64. ülésszakának megnyitóján és az úgynevezett magas szintű hét rendezvényein. Részt vesz egyebek között az EU-USA és az EU-Oroszország miniszteri találkozón, valamint a Hillary Clinton amerikai külügyminiszter által adott úgynevezett transzatlanti vacsorán, ezenkívül felszólal az Átfogó Atomcsend Szerződés (CTBT) hatályba lépését támogató konferencián.

Balázs Péter számos bilaterális külügyminiszteri találkozót is lebonyolít, amelyeken partnereivel a kétoldalú kapcsolatokat és az ENSZ-ben való együttműködés kérdéseit vitatja meg. A magyar diplomácia irányítója emellett találkozik az amerikai magyarság képviselőivel, előadást tart a Princeton Egyetemen és konzultál a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztésében fontos szerepet játszó amerikai személyiségekkel, a térség iránt érdeklődő amerikai politológusokkal, külpolitikai vezető kutatókkal.

Előreláthatólag magyar-szlovák külügyminiszteri találkozóra is sor kerül lesz New Yorkban. Miroslav Lajcák, a szlovák diplomácia vezetője a napokban úgy tájékoztatott: a találkozón megvitatják annak a kétoldalú magyar-szlovák nyilatkozatnak a részleteit és megvalósítását, amelyet a két ország kormányfője Szécsényben fogadott el.
 

[popup][/popup]