Zsidongó könyvek

Írta: Sajtóközlemény - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hillél alapítvány oktató céllal indította el gyerekkönyv sorozatát 2008 decemberében. A könyveket Verő Bán Linda írja és szerkeszti. Az illusztrációk Petényi Tibor grafikus munkái, a versek Lackfi János tollából születnek.

A sorozat minden része egy-egy zsidó ünnep történelmi és vallási hátterét, szokásait mutatja be, versekkel, dalokkal, játékokkal, fejtörőkkel, színezőkkel kiegészítve. A barátságos rajzokon és könnyen érthető szövegeken keresztül a gyerekek játszva ismerkednek meg a zsidó ünnepekkel és hagyományokkal.

2008. decemberben jelent meg a Hanukai zsidongó

 

hanuka zsidongó.jpg

 

A zsidongó sorozat első részeként jelent meg 2008 decemberében a Hanukai zsidongó. A könyvből – többek között – megtudhatjuk mi a különbség a menóra és a hanukia között, melyik irányból kell gyújtani a hanuka gyertyákat, hogyan szoktak a trendelivel játszani. Találunk még benne furfangos fejtörőket és egy aranyos mesét is.
” ….hiánypótló Verő Bán Linda Hanukai zsidóngója. A gazdagon illusztrált színes könyvet felnőtt fejjel is öröm kézbe venni. Igazi hanukarácsonyi ajándék, ami látszólag a gyerekeknek öröm, de valójában a szülőknek megkönnyebbülés. A legtöbb magyar zsidó családban nincs igazi hagyománya a hanukának, rég eltűnt vagy nem is volt már emberemlékezet óta. Azok a szülők, akik ennek ellenére a karácsonytól inkább szabadulnának, nehéz helyzetben vannak: mégis hogy a fenébe teremtsék meg a maguk családi hanukai szokásait? Autentikus minták hiányában elveszettnek érzi magát a legtöbb asszimiláns. A Hanukai zsidongó ebben a hülye helyzetben lehet segítségünkre!…” Nagy Ákos ( www.kidma.hu)

2009. februárban jelent meg a Purimi zsidongó 

A Purimi zsidongóban az Eszter történetét és az ünnep hagyományait bemutató interaktív részek után külön fejezetben foglalkozunk a szülőket érinthető kérdésekkel, tanácsokkal, pl. hogyan ünnepeljen a család otthon, hogyan keltsük fel a gyerekek érdeklődését és miről érdemes beszélgetni az ünnep kapcsán.
“Örülök ennek a könyvnek. Verő Bán Linda írása a gyerekek nyelvén szól, de nem csak a gyerekeknek. A mesébe szőtt történelmi, bibliai hátteret Lackfi János dallamos versei, Petényi Tibor egyszerű, kedves illusztációi, játékos fejtörők és mondókák teszik színesebbé. Bátran ajánlom ezt a könyvet minden Családnak! Azoknak, akik alaposan ismerik Purim ünnepének hagyományait, és azoknak, akik szívesen megismernék.” Bartos Erika
 

2009. áprilisban jelent meg a Pészachi zsidongó 

 

peszach zsidongó.jpg 

 

A pészáchi zsidongóban a gyerekek megismerkednek Mózes életének történetével, a széder tállal, a 10 csapással, a má nistánával, sávuot ünnepével és az omer számlálással, játékos feladatokkal, versekkel, egy kedves mesével.

A szülőknek szóló részben konkrét öteletek adunk ahhoz, hogyan tehetik egyedivé a széder estét és hogyan tudják minél inkább bevonni a gyerekeket a mesélésbe. 

2009. augusztus első hetében jelent meg a Maja & Beni jel-képes zsidongója

maja beni zsidongó.jpg

 

 

A könyvek megvásárolhatóak a következő üzletekben:
– Láng Téka (1137. Pozsonyi út 5)
– Pozsonyi Pagony (XIII. Pozsonyi út 26)
– Kabbala üzlet (XIII. Hollán Ernő u. 25)
– Biblical World Gallery üzlet (VII. Wesselényi u. 13)
– Írók boltja: (1061. Andrássy út 45)
– Vince Kiadó üzletei
– Líra könyvesboltokban

 

[popup][/popup]