Jaffa – Üdítő filmek Izraelből

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A nyári szünet végeztével, augusztus 27-től újra várja a mozirajongókat a Kino – és nyitásként rögtön egy vetítéssorozatra invitálják a nézőket, melyet a a XII. Zsidó Nyári Fesztivál keretein belül rendeznek.

 

A Jaffa során az idén novemberben fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő jeruzsálemi Sam Spiegel Filmakadémia hallgatóinak rövidfilmjeit mutatják be, melyek itt láthatóak Magyarországon először. Szeptember 6-án 18 órától a nemzetközileg elismert intézmény (ami az évek során összesen tizenötször nyerte el különböző diákfilmfesztiválokon “a legjobb filmes iskola” díját) forgatókönyvírói tanszékének vezetőjével, Tzvika Kertznerrel beszélgetnek a szervezők. Az eseményre a belépés díjtalan.

Mivel az iskola kiemelten foglalkozik a rövidfilmmel mint filmes műfajjal, ráadásul a filmkészítés történet központú megközelítését tartja szem előtt, a levetítendő darabokkal bátran próbálkozhat bárki, hiszen garantáltan nem elszállt kísérleti filmekhez, hanem szívbemarkoló vagy éppen csattanóra épülő, de mindenképpen cselekményes művekhez lesz szerencsénk.

Lesz itt például 1948-ban játszódó hazafias példamese (Homeland), röpke dokumentarista romkom (Tolya), álomszerű road movie (Guided Tour), sábeszi “szívroham” (Sabbath Entertainment), egy katonai támaszponton játszódó abszurd rémálom (The Substitute) és családi identitásdráma (Mother’s Dance), ezenkívül egy dokumentumfilmet (Stefan Braun) is megnézhetünk.
 

A Sam Spiegel Filmakadémia filmjeit egyébként eddig 45 ország 120 vetítésén tekinthette meg a közönség; évente megközelítőleg 130 nemzetközi fesztiválon képviselik Izraelt, és több mint 250 olyan rangos díjat nyernek, mint például a Cannes-i Filmfesztivál Cinefondation kategóriájának fődíja 2008-ban – kár lenne tehát kihagyni őket. Valamennyi film DVD formátumban, eredeti nyelven, angol felirattal látható.

Program:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaffa – Üdítő filmek Izraelből, KINO, szeptember 5-7.

 

[popup][/popup]