Lengyelország: megemlékeztek a lódzi gettó felszámolásának 65. évfordulójáról

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

Megemlékezést tartottak csütörtökön Lengyelországban a lódzi gettó felszámolásának 65. évfordulója alkalmából; az emlékünnepségen Lech Kaczynski államfő is részt vett. Az elnök ünnepi beszédében alig burkoltan a Szovjetuniót is felelőssé tette a II. világháború kirobbanásáért és a háború következményeiért.

 

Az elnök ünnepi beszédében alig burkoltan a Szovjetuniót is felelőssé tette a II. világháború kirobbanásáért és a háború következményeiért. A XX. századi Európa megismert egy másik, a német nemzetiszocializmushoz hasonlóan “bűnös totalitárius rendszert” is – mondta a nemzeti konzervatív lengyel elnök. Emlékeztetett, hogy az 1939-es német-szovjet megnemtámadási szerződés (a Molotov-Ribbentrop-paktum) titkos záradéka tette lehetővé Lengyelország megszállását.

A lódzi gettóban 1940-től 200 ezer lengyel, német és osztrák zsidót zsúfoltak össze. Közülük 80 ezer embert a chelmnói megsemmisítő táborban megöltek, további 45 ezren éhen haltak, vagy a járvány vitte el őket. A gettó maradék bő 70 ezer foglyát Auschwitz-Birkenauban gázkamrákban pusztították el. Történészek szerint az utolsó transzportot 1944. augusztus 29-én indították útnak. A Vörös Hadsereg akkor már mindössze 120 kilométerre volt Lództól.

A közép-lengyelországi városban élt a háború előtt a második legnagyobb lengyelországi zsidó közösség. Lengyelországnak akkoriban mintegy 3,5 millió zsidó pollgára volt; a lengyel fővárosban, Varsóban élt Európa legnagyobb zsidó közössége. 

[popup][/popup]