Izrael visszautasítja a svéd lap állításait

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A svéd kormány nem ítéli el azt a cikkét, amelyben azzal vádolják az izraeli hadsereget, hogy megölt palesztinok szerveivel kereskedik.

2009. augusztus 21. / Hiradó    

 

Az izraeli külügyminiszter csütörtök este szemrehányást tett svéd kollegájának, amiért hallgatott egy svéd lapban megjelent rágalmazó írás után.

“Szégyen, hogy a svéd külügyminisztérium nem hajlandó állást foglalni egy olyan esetben, amikor zsidók elleni vérvádakról van szó” – jelentette ki Avigdor Lieberman.

“Ez Svédországnak a második világháború alatti magatartására emlékeztet. Akkor sem volt hajlandó közbelépni” a náci népirtás ellen – tette hozzá az izraeli külügyminiszter.

Lieberman azt azután nyilatkozta, hogy a svéd kormány nem ítélte el a legnagyobb példányszámú svéd nappali újságban, az Aftonbladetben kedden megjelent egyik cikket.

Az írás azzal vádolta meg az izraeli hadsereget, hogy szemet huny palesztinok sérelmére elkövetett szervkereskedelem felett.

A lap olyan palesztin állításokat idézett, hogy fiatalembereket Ciszjordániából és a Gázai övezetből elraboltak izraeli katonák, majd holttestüket néhány nap múlva úgy kapta vissza a család, hogy egyes szerveik hiányoztak.

A cikkíró Donald Boström összefüggést lát e történetek és egy New Jersey-i bűnszervezet közelmúltbeli felbukkanása között. Hírek szerint a szervezet tagja több amerikai rabbi és egy bizonyos Levy Izhak Rosenbaum, akinek az ellene emelt vád szerint szerepe volt emberi vese beültetés céljára történő eladásában.

Az izraeli rádió interjút készített Boströmmel, aki elismerte, hogy nem tud kezességet vállalni a cikk állításainak pontosságáért.

Izrael “mély csalódását” fejezte ki, miután a svéd külügyminisztérium elhatárolódott az izraeli kormány által antiszemitának minősített cikket elítélő tel-avivi nagykövetének állásfoglalásától.

Elisabet Borsiin Bonnier svéd nagykövet kijelentette: “osztja Izrael kormányának, médiájának és közvéleményének rossz érzését” és elítélte a “svédeket és izraelieket egyaránt megdöbbentő” cikket.

A The Jerusalem Post internetes kiadása szerint Lieberman svéd kollégájánál, Cald Bildtnél fog tiltakozni, amiért a minisztériuma visszavonta a nagykövet nyilatkozatát.

Ehud Barak védelmi miniszter Carl Bildt svéd külügyminiszterhez intézett üzenetében undorító rágalomnak minősítette a cikkben foglaltakat és közölte, bírósági eljárást kíván indítani a lap ellen.

 

[popup][/popup]