Közös török-izraeli-amerikai hadgyakorlat

Írta: Kitekint? / Nagy Gergely - Rovat: Hírek - lapszemle

Törökország – amely a zsidó állam szövetségesének számít a régióban –, Izrael és az Egyesült Államok (USA) közös katonai hadgyakorlatot fog tartani a jövő héten, jelentette be az izraeli hadsereg a keddi nap folyamán – adta hírül a Hürriyet című török napilap.
 

 

Az augusztus 17. és 21. között tartandó gyakorlatokon a három ország haditengerészete és légiereje fog részt venni. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a hadgyakorlat célja a vészhelyzetben való koordinált keresés és a mentési módok gyakorlása, különös tekintettel az emberéletek biztosítására a tengeren.

Nyolc hajó, négy helikopter és további három légijármű fog részt venni a hadgyakorlaton, ami Törökország földközi-tengeri partvidékének keleti részein zajlik majd. Ez már a tizedik hasonló hadgyakorlat e szövetséges országok között.

A hadgyakorlat Izrael és az USA régi szövetségének újabb demonstrálását fogja szolgálni. Ugyanakkor Törökország és Izrael között a gázai háború utáni távolodó viszonyban is változást hozhat a közös katonai együttműködés.

 

[popup][/popup]