Izraeli programok a Szigeten

Írta: Kultúra.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyarország és Izrael Állam közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulója kapcsán számos izraeli kulturális program lesz látható a Szigeten.

 

Az augusztus 12-13-án, a  Vándor Vursliban látható Cirque No Problem egy komikus előadásnak ígérkezik, ahol a tradicionális és modern cirkuszi technika keveredik, és amelyben  a szereplők az akrobatika és a zsonglőrködés nyelvén kommunikálnak. Az alkotók szándéka egyebek között a 20-as, 30-as évek utazó cirkusztársulatai előtt fejet hajtani.
 
Pénteken, este 8 órától Keren Hanan zongoraművésznő klasszikus jazzestet tart az Octopus nagysátornál. A görög-izraeli származású Hanan Bostonban, Tel Avivban és Olaszországban tanult. Jelenleg Budapesten él és Rados Ferencnél folytatja tanulmányait. Hanan tartott már önálló esteket Izraelben, New Yorkban, Bostonban, Olaszországban, Londonban, Budapesten, Vietnamban és Kínában.
 
Egy nappal később, 15 órától a Magic Mirrorban vetítik Kristian Petersen antológiájának harmadik részét, a Fucking Different Tel Aviv című mozit, mely hét meleg és hét leszbikus filmrendező különféle stílusú rövidfilmjét takarja. Mindegyik az izraeli meleg és leszbikus közösség életéről, a mai Izraelről és a világról szól queer szemmel. Utána Petersen válaszol a nézők kérdéseire. Még mindig szombaton, csak már az Amfiteátrum-Pécs2010 színpadon Mediterrán napot tartanak. A fellépők között talán a legígéretesebbnek a HaBanot Nechama ígérkezik. A női trió híres tel-avivi Jah-Pan klubból indulva két év alatt izraeli és európai fesztiválok állandó vendégei lettek. Az angolul és héberül előadott etno, jazz, reggae inspirációjú játékos dalaik  vigaszt nyújtanak.
 
Népszerű izraeli szerző, zsidó színházat játszó fiatal csapat, Bánki Gergő és Schmied Zoltán az Octopusban vasárnap 16 órától. Hőseink “hétköznapi figurák”: Egyik bűvész, másik csőszerelő. A legjobb barátok. Megosztják egymással életük kisebb-nagyobb problémáit, kávéznak, így van ez már hosszú évek óta. Ám valami történik, ami mindent megváltoztat… Etgar Keret több történetét fűzte össze Borgula András, ebből született A trükk című előadás Bánki, Schmied, Schnur Anita szereplésével. A nyolc, eredetileg egymástól független novella az összeszerkesztés után egy kész színdarabbá állt össze, amelynek mondanivalója a barátság és a párkapcsolatok örök érvényű kérdéseit boncolgatja. A darabot követően Etgar Keret workshopot tartanak, Borgula is jelen lesz.
 
Az Oy Division Izrael elismert művészeiből állt össze, hogy újragondolja a klezmer zenét és visszatérve annak kelet-európai népzenei gyökereihez bemutassa a háború előtti zsidó élet örömeit. A zenekarnak nemcsak Tel Avivban lett hatalmas sikere, de önmagáért beszél, hogy idén júliusban csupán Párizsban öt koncertet adtak. A banda a Roma sátor vendége vasárnap 21.30-tól.
 
És ami mindennap látható: a Pixrael elnevezésű versenyt meghirdető KIDMA Egyesület 2008-ban Izrael Állam függetlenségének 60. évfordulója, az idén pedig Tel Aviv 100. születésnapja alkalmából hirdetett nyilvános pályázatot amatőr és profi fotósok számára. A neves zsűri által legjobbnak talált képeket a Gödör sétány után idén a Sziget Fesztivál látogatói is megtekinthetik az Octopus udvaron. A sátorban minden este 11-től filmek Izraelről és kvíz.
 
Az izraeli táncra a körforma jellemző, valamint az elmaradhatatlan kézfogás. A tánc kialakulásakor a kezek helye a szomszéd táncos vállán volt, mely a közösség, a kibucok első lakói közötti összetartást és összetartozást jelenítette meg, s erősítette fel. Az izraeli néptánc, a hora a mai Izrael területére érkező bevándorlók letelepülésével kezdett el kibontakozni, így a különböző országokból odakerült emberek kultúrájának mintegy ötvözeteként beszélhetünk e táncról, mely sokszínű mozgásformát rejt magában: a lengyel, orosz alapoktól egészen a hászid és arab stílusig szinte minden otthonra lelt benne. Hóra táncház és tánctanítás szerdától vasárnapig, délután fél 2-től a Vándor Vursliban.
 

[popup][/popup]