Amerikában is vadul nácizzák egymást a politikai ellenfelek

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

“Amerikaiatlan”, horogkereszt, “náci embléma”, Obama mint Hitler, “barnainges taktika”, “Határolódjon el!” – most az amerikai politikától sem idegenek ezek az elemek, fordulatok. Az eltorzult közbeszéd ellen emelt szót a Fehér Ház és a vezető zsidó jogvédő szervezet.

 

Láthatóan dühös állampolgár támadja a címlapfotón Arlen Specter szenátort, amiért szerinte “tapos az amerikai alkotmányon.” A The New York Times szerdai számát uraló kép szemléletesen tükrözi az elmúlt egy hétben az egészségügyi reformtervek kapcsán elszabadult indulatokat. A republikánusoktól a demokratákhoz átállt szenátort a reform megvitatására szánt, de sokszor izzó légkörben lezajló “lakossági fórumon” azzal is támadták: a reform “az ország lebontásáról szól; nem akarunk Oroszországgá válni”.

E megfogalmazás még a mértéktartóbbak közé tartozik. Michael Cannon, a Cato Intézet libertariánus agytröszt egészségpolitikai igazgatója szerint a tiltakozásokat, az éles megfogalmazásokat az magyarázza, hogy az emberek úgy érzik: az elnök valamit elvesz tőlük a reformmal. Ez motiválja őket, és viszi “az utcára”, pontosabban a lakossági fórumokra. Az Amerikában égetően fontos, így vagy úgy szinte mind enkit érintő kérdés a napokban a kongresszus nyári szünete miatt került ki a Capitoliumról.

Csak olajat öntött a tűzre két kongresszusi demokrata potentát, Nancy Pelosi házelnök és Steny Hoyer Amerika legnagyobb lapja, a USA Today hasábjain megjelent minapi írása, amely szerint a reform ellenzői “ronda kampányt” folytatnak, és a “vita elfojtása egyszerűen amerikaiatlan”. Pelosi a lakossági fórumokra behordott horogkeresztekről is említést tett, és az “amerikaiatlan” kitétel is nagy felzúdulást keltett.

A republikánusok vezető hangjának tekintett – közhivatalt amúgy nem viselő – Rush Limbaugh kommentátor azt mondta: egyrészt az Obama-féle reformcsomag hivatalos emblémája idézi fel a német birodalmi sas képét, továbbá a Demokrata Párt és a nácik között áll fent hasonlóság, és “Adolf Hitler szintén diktátummal kormányzott, mint Barack Obama.” (A jobboldali Fox News tévécsatorna kommentátora, Glenn Beck pedig úgy vélte: az Obama-adminisztráció “beleszeretett az eugenikába”, azaz a faji a lapú náci teóriába.)

A rádióműsorának sokmilliós hallgatottsága okán véleményformálónak tekintett Limbaugh kijelentésein a demokraták annyira felháborodtak, hogy a Capitolium egyetlen republikánus és egyben zsidó vallású tagjától, Eric Cantortól vártak elhatárolódást. Brian Baird demokrata képviselő eközben “barnainges taktikával” vádolta meg a reformelleneseket, Pelosi egy denveri “roadshow”-rendezvényén pedig babakocsis kisgyereket lehetett látni, amint egy “Mondj nemet a fasizmusra!” táblát tart a magasba, rajta áthúzott horogkereszttel.

A felkorbácsolt indulatokat Amerika legnagyobb zsidó jogvédő szervezete, a Rágalmazásellenes Liga is megelégelte. – A náci szimbolika (beemelése a vitába) felháborító, támadó és helytelen. Az amerikaiaknak anélkül kell kifejezniük egyet nem értésüket, hogy belekeverjék a náci képeket, és párhuzamokat vonjanak Hitlerrel – közölte Abraham Foxman, a szervezet országos igazgatója, a holokauszt túlélője.

A Fehér Ház is igyekezett csitítani a kedélyeket. Obama elnök a hét eleji, mexikói NAFTA-csúcson “egészségesnek” nevezte a reformpártiak és reformellenesek egyet nem értését. – Úgy vélem, ha valaki arra utal, hogy mi történt Németországban a 30-as, 40-es években, akkor olyasmiről beszél, aminek nincs megfelelője. Ha tehát valaki ilyen összehasonlítást enged meg magának, vékony jégre téved. Jobb tehát kerülni ezt – mondta Robert Gibbs elnöki szóvivő.

A közvélemény elbizonytalanodott a tíz év alatt 900-1000 milliárd dollárosra becsült egészségügyi reform kapcsán. Az egyik felmérés szerint például az amerikaiak 69 százaléka fél attól, hogy a reformok miatt romlik majd az ellátás színvonala, ugyanakkor 66 százalékuk úgy véli: lépések hiányában ők maguk elveszíthetik az egészségbiztosításukat, ahogy ez ma naponta tízezrekkel meg is történik. A választók egyre kritikusabbak azzal kapcsolatban, ahogy Obama elnök kezeli a reformcsomagot.
 

[popup][/popup]