2700 éves palotaegyüttest tártak fel Izraelben

Írta: Hirado.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A régészek feltételezése szerint Ezékiás uralkodása idejétől itt egy közigazgatási központ működött.
 

 

Izraelben 2700 éves palotaegyüttest tártak fel, a régészek feltételezése szerint Ezékiás uralkodása idejétől itt egy közigazgatási központ működött.
  
A Tel-Avivi Egyetem és a Heidelbergi Egyetem közös ásatási projektjében száznál több régészhallgató vesz részt. Az izraeli és német egyetemistákon kívül az egyhónaposra tervezett feltárásokban részt vesznek angol, ausztrál, görög, olasz és spanyol diákok – olvasható az Israel National News (http://israelnationalnews.com) című angol nyelvű izraeli hírportálon.
  
Az ásatások Jeruzsálemtől délre, a Ramat Rahel kibucban folynak, ahol töméntelen mennyiségű pecséttel ellátott korsóra bukkantak. Az archeológusok szerint ezekben olajat, bort, s egyéb mezőgazdasági terményt tároltak, amelyeket adóként szedtek be külföldi uralkodók számára.
  
A közigazgatási központ egy palotaegyüttesben működött Ezékiás, Júdea 13. királyának (Kr.e. 715-687) uralkodásának idejétől két évszázadon át. A királyság hivatalnokai egészen Júdea utolsó királya, Zedékiás (Kr.e. 597-589) uralkodása végéig, s az első jeruzsálemi templom Kr.e. 586-os lerombolásig dolgoztak itt.
  
Ismét adminisztratív hivatal működött az épületegyüttesben Kr.e. 539 után, amikor a zsidók hazatérhettek a babiloni fogságból, s a központ megtartotta funkcióit még a hellenisztikus korban is. Valamikor a Hasmóneus-dinasztia (Kr.e. 141 – Kr.e. 37) uralkodása idején rombolták le. Helyén egy zsidó falu épült, amelyet a rómaiak pusztítottak el: a mostani feltárások során a régészek több, ebből a korból származó rituális fürdőt is megtaláltak.
  
A bizánci korban templomot építettek, később a hely elnéptelenedett, s elhagyatott volt majd egy évezreden át, míg fel nem épült a Ramat Rahel kibuc.
 

[popup][/popup]