Aki nem hisz Obama kenyai születésében, az náci?

Írta: Heti Válasz  - Rovat: Hírek - lapszemle

Augusztus 4-én ünnepelte 48. születésnapját az Egyesült Államok elnöke. De vajon tényleg 48 éves-e Obama? Megszületett-e egyáltalán, és ha igen, hol? Az összeesküvés-elméletek hazájában egy szélsőséges csoport úgy véli, hogy a kenyai születésű Obama törvénytelen elnök, sőt illegális bevándorló, akit ki kellene toloncolni az országból. Egy ilyen jellegű hiedelmet pedig sem racionális érvekkel, sem a puszta tényekkel nem lehet eloszlatni.
 

 

Az amerikaiak egy része – jobb- es balodalon egyaránt – mindig is hajlamos volt konspirációs elméletek gyártására. A republikánus Eisenhowert, a második világháború hősét egyesek kommunistának tartották, sokan pedig meg voltak győződve, hogy az egyetlen katolikus elnök, John F. Kennedy idején valójában a római pápa irányította Amerikát.

A Kennedy-merénylet összeesküvés-irodalma kifogyhatatlan; Fidel Castro, a KGB, a maffia, sőt maga Lyndon B. Johnson alelnök is szerepel a feltételezett gyilkosok között.

De a nemzeti tragédiára, szeptember 11-re is számos magyarázat van: a Feher Ház tudtával történt a támadás, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad készítette elő, belső robbantás és nem repülőgép okozta a New York-i World Trade Center épületének összeomlását… és még sorolhatnánk.

2000-ben a Legfelsőbb Biróság “ellopta” a választást, és George W. Bushnak adta az elnökséget – sugallják a baloldaliak, köztük Michael Moore filmrendező is, Fahrenheit 9/11 című alkotásában. 2004-ben Bush Ohio állam összes szavazógépét átprogramozta, így tudta csak Kerryt megverni – bizonygatják az ultrabalosok.

Az Obama “eredeti” születési anyakönyvét kutató megszállott, szélsőséges csoport azokat tömöríti, akik soha nem fognak belenyugodni abba, hogy egy színes bőrű legyen Amerika vezetője.

Az Egyesült Államok alkotmánya értelmében csak az lehet elnök, aki az országban született. (Arnold Schwarzenegger például hiába amerikai állampolgár, ausztriai születése miatt nem indulhatna az elnökségért.) Egy kenyai ösztöndíjas egyetemi hallgató és egy fehér amerikai egyetemista lány gyermekeként az ifjabbik Barack Obama 1961. augusztus 4-én látta meg a napvilágot az amerikai Hawaii állam fővárosában, Honoluluban. Születésének hírét a szülők megosztották a világgal egy honolului napilapban is. Már a tavalyi kampányban is felmerült a gyanú: „vajon honnan is jött ez a félvér ember?”. Mind a Clinton-, mind a McCain-kampánystáb nyomozott az ügyben, de az égvilágon semmi rendellenességet nem találtak. A pletykák megfékezésére – a szokásokkal ellenétben – az Obama-stáb feltette a weboldalra az anyakönyvi kivonat hivatalos másolatát. Az eredetit Hawaiiban nem teszik közzé, de az állam republikánus kormányzója a tények ismertében maga igazolta, hogy Obama valóban Honoluluban született. Hála anyai nagyszüleinek, Hawaiiban is nevelkedett.

Mindez az összeseküvés-elméletek gyártóit nem zavarja – sőt! Állításuk szerint Obama Kenyában született, nem lehet tudni, hogyan és miként került az Egyesült Államokba. Hogy a világot megtévessze, édesanyja Kenyából adta fel a honolului hirdetést. A titkot őrizték, és a konspiráció részesei voltak az azóta már elhunyt szülők, a fehér nagyszülők, orvosok, kórházi dolgozók, kenyai és hawaii tisztviselők. Feltehetően már 1961-ben sejtették, hogy a csecsemőből majdan amerikai elnök lesz.

Az ” anyakönyv” mozgalmat egy orosz-zsidó származású, a holokauszt borzalmaira még emlékező fogorvos-ügyvédnő, dr. Orly Taitz vezeti. Dr. Taitz a minap még egy “eredeti ” kenyai anyakönyvi kivonattal is előállt. Az amatőr szintű hamisítvány egy-két feltűnő szépséghibája: a születési helyként feltüntetett Mombasa 1961-ben még Zanzibárhoz és nem Kenyához tartozott; Kenya abban az időben még tartomány volt és nem „Kenyai Köztársaság”; a korház valós neve Coast Provincial General Hospital és nem Coast General Hospital volt; Obama apja gyermeke születésekor nem 24, hanem 26 éves volt; a dokumentumot hitelesitő EF Lavender pedig egy mosópormárka…

Az már csak hab a tortán, hogy abban az időben Mombasában nem volt elektronikus nyilvántartás. Az azóta átnézett összes, 1961-ben született csecsemő kartonjai között nem találtak Obama névre hallgatót.

 

[popup][/popup]