Az erőszaknak minden formája ciki

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Zöld Pardon is becsatlakozott egy falfestegetős sajtóeseménnyel a Sziget “Zene a Rasszizmus Ellen” napjának reklámozására hétfő este. A PASO fellépése előtt öt falat festegettek filctollal az esemény meghívott vendégei: Gerendai Károly, a Sziget Kft ügyvezetője, Greg Dorey, a nulladik nap ötletgazdája és egyben angol nagykövet, Bródy János és a PASO énekese: Krsa. 

 

 
“Milyen színnel fessen egy zsidó?” – üdvözölt Réz András, az egyetlen vendég, aki a festést udvariasságból sem művelte, szerinte nem túl kreatív kezdeményezés a helytől egy egyszerű filctollazás. “Nem is a festegetéstől várjuk a rasszizmus visszaszorulását, de ez egy esténként több ezres látogatottságú, a fiatalok körében nagyon népszerű hely, jó hogy ezzel az ötlettel mellénk állt” – mondta Gerendai.

A promóciós falat még itt festegetik a Sziget kezdeményezéséig, aztán az ötször ekkora változatát viszik ki majd a szervezők az Óbudai-szigetre.

“A témában kifejtett aktivitást nem politikai állásfoglalásnak szánjuk, hanem a sziget alapértékei, a nyitottság és az elfogadás melletti kiállásnak egy nemzetközi együttműködés keretében” – mondta még a Sziget ügyvezetőjea rasszizmus elleni napról. A kezdeményezés Angliából érkezett, a nagykövet azzal kereste fel őket annak idején, hogy látják, itthon is terjednek a rasszista nézetek, érdemes lenne megpróbálkozni azzal, amit ők a hetvenes években műveltek, és amivel három-négy év alatt sikert értek el.

A Sziget nulladik napjának költségét, 82 millió forintot (ez a fellépőkre, a dolgozókra és a reklámkampányra megy el) a magyar fél állja, az angolok a saját aktivistáikat, brit pop és rockzenészeket hívták meg, akik egy órás műsort adnak. Az esetleges nyereséget felezik, és egy-egy szervezetnek ajánlják fel. A magyarok valószínűleg a TASZ-nak.

De ha már itt voltunk, lejegyezzük a falfestegetős eseményeket: az összehajlítható falra egy négerfejet színezett Gerendai, és egy fehér négernek rajzolt színes ruhát, Krsa egy narancssárga krumpliszerű lényt zöld szívvel, vagyis egy narancssárga barbapapát, a brit nagykövet egy skótszoknyás figurának esett neki piros filccel. Este nyolctól pedig fellépett a PASO zenekar (Pannonia Allstars Ska Orchestra). Az énekes megjegyezte, hogy a ska zenekarok amúgy is résztvevői az ilyen mozgalmaknak.

“Az erőszaknak minden formája ciki” – jelentette be Krsa az egyik szám előtt, ami egy rosszul sikerült lakótelepi verekedésről szólt. “A fiatalok a kedvenc zenészeikre jobban hallgatnak, és ha azt látják, hogy pártszimpátiától függetlenül elítélik a rasszizmust, nekik is talán felnyílik a szemük – magyarázta Gerendai az egyszerű módszert. – A szigeten is sokféle értékrendet képviselő zenész lép fel, a liberálistól a konzervatívig, abban azonban egyetértenek, hogy a rasszizmus elítélendő.”

 

[popup][/popup]