1500 új lakás épül Kelet-Jeruzsálemben

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

ramoot

Ezt az izraeli belügyminisztérium jelentette be. Az újabb építésekről szóló hír nem sokkal azt követően látott napvilágot, hogy a közelmúltban komoly nemzetközi tiltakozást váltott ki Izraelnek az a bejelentése, miszerint 3000 otthont épít olyan területeken, amelyeket hadserege a hatnapos háborúban foglalt el 1967-ben.

Az izraeli belügyminisztérium egyik bizottsága hétfőn döntött az 1500 lakóépület tervezésének előkészítéséről. A minisztérium szóvivője szerint a tervnek még számos kiegészítő tervezési szakaszon kell átjutnia ahhoz, hogy évek múlva megkapja a végső jóváhagyást és elkezdődjön az építkezés.

Az AP amerikai hírügynökség szerint Izrael válaszlépésnek szánja a lakóházak felépítését arra, hogy a múlt hónap végén az ENSZ Közgyűlése “nem tag megfigyelő állam” szintre emelte a világszervezetben Palesztina státusát.

Hírügynökségi jelentések szerint a hétfőn bejelentett 1500 otthon felépítésének a tervét az izraeliek már 2010-ben ismertették Joe Bidennel, amikor az amerikai alelnök Izraelbe látogatott. A terv jelentős diplomáciai törést okozott az izraeli-amerikai kapcsolatokban, és annak befoltozása hónapokig tartott. Az AP amerikai hírügynökség szerint Kelet-Jeruzsálemben mintegy 200 ezer zsidó és 250 ezer palesztin él.

[popup][/popup]