A szélsőjobboldal az interneten kampányol

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az interneten kampányol és próbál híveket szerezni – mindenekelőtt a fiatalok körében – a német szélsőjobboldal.
 

Forrás: Népszabadság

 

 

Az “NS-Treff” ismét előkerült a világhálón

 

Szerdai értesülések szerint egyre több az olyan internetes honlap, amelyen különböző szélsőjobboldali csoportok terjesztik ideológiájukat és próbálnak újabb tagokat toborozni maguknak. Mindezzel párhuzamosan uszítanak a kisebbségek, főként a zsidók és a törökök ellen.

A szélsőjobboldal internetes kampánya nem új. “NS-Treff” néven már hónapokkal ezelőtt felbukkant egy honlap, a szóban forgó német szolgáltató azonban – a hatóságok közbelépésére is – betiltotta azt, tartalmát rasszistának, uszítónak és általánosságban jogsértőnek minősítve.

Az “NS-Treff” azonban most ismét előkerült a világhálón, mégpedig egy külföldi szolgáltató közreműködésével. Szakértők szerint egyébként éppen ez az a “stratégia”, amellyel szemben a hatóságok gyakran tehetetlenek.

A fiatalok védelmére alakult “jugendschutz.net” elnevezésű kezdeményezés vezetője egy szerdai interjúban arra mutatott rá, hogy az internet a szélsőjobboldal számára első számú “propaganda eszközzé” vált. Stefan Glaser és “csapata” az elmúlt egy évben mintegy 1600 német nyelvű, szélsőjobboldalú tartalmú internetes honlapot számolt össze, a legtöbbet azóta, hogy kilenc évvel ezelőtt megkezdték az ilyen jellegű megfigyeléseket. Ráadásul a neonáci profil a jobb “eladhatóság” érdekében mind gyakrabban zenével és hirdetésekkel is párosul. És ha egyik vagy másik honlap átmenetileg le is kerül az internetről, csakhamar egy másik helyen felbukkan újra. Az alkotmányvédelmi hivatal szerint egyébként legkevesebb 10 százalékuk a legdurvábban sérti a megfelelő büntetőjogi rendelkezéseket.

A közelmúltban Berlinben tartott nemzetközi konferencián Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter ennek kapcsán rámutatott az ellentmondásra, hogy miközben a büntetőjogi előírások a nemzeti jog hatáskörébe tartoznak, az internet globális. A miniszter szerint ezért a jogszabályok minél teljesebb nemzetközi harmonizálására lenne szükség. Felhívta a figyelmet arra is: több országban a gyűlöletkeltő, uszító oldalakat egyáltalán nem szankcionálják.

Az interneten folytatja kampányának nagy részét a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) is. Ennek keretében a párt különböző formában a zsidók és a törökök ellen uszít, így legutóbb a Németországi Zsidók Központi Tanácsának egyik vezetőjét, továbbá az ellenzéki Zöldek pártjának török származású elnökét, Cem Özdemirt vette célba. A Németországi Zsidók Központi Tanácsa közölte, hogy büntetőjogi eljárást kezdeményez az NPD ellen.
 

[popup][/popup]