Polgármesterek, képviselők és rabbik buktak New Jersey-ben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kiterjedt bűnhálózatot számolt fel az FBI. A gyanúsítottak – akik között politikusok és rabbik is vannak – a korrupciótól a pénzmosáson át a szervkereskedelemig sok mindennel foglalkoztak.
 

Forrás: Népszabadság

 

 

Összesen 44 főt: helyi szinten jelentős New York környéki demokrata és republikánus politikusokat, köztük három polgármestert, valamint rabbikat vett őrizetbe csütörtökön az FBI New Jersey államban. A helyi államügyész közleménye korrupcióról, valamint “jelentős nemzetközi pénzmosási összeesküvésről” beszélt – mint később kiderült, New York Brooklyn városrésze és Izrael között. Ezt a Szövetségi Nyomozóhivatal és az adóhatóság két éves nyomozást követően derítette fel.

Az őrizetbe vettek között van a New York alvóvárosának számító Hoboken 32 éves demokrata polgármestere, akit csupán három hete iktattak be, valamint Secaucus és Ridgefield elöljárói. Nagy halnak számít helyi szinten az állam második legnagyobb városa, Jersey City polgármester-helyettesnője is. Ezeket a politikusokat 10 ezer és 25 ezer dollár közötti kenőpénz elfogadásával vádolják. A rabbik a szíriai közösséghez tartoznak.

A hálózatot az FBI egy beépített embere segítette lebuktatni, akit három éve banki csalással vádoltak meg. Ebben az ügyben viszont vállalkozóként, ingatlanfejlesztőként pozícionálták, aki közbeszerzési eljárásokon akart nyerni az állam északi részében. A hatóságok szerint a rabbik által működtetett nonprofit szervezetek közbenjárásával több millió dolláros összeget “mostak tisztára”.

A jelek szerint mindenki akart magának hasítani egy szeletet. Kiterjedt és mindent átható korrupcióról van szó – mondta Ralph Marra ügyész. Az ügy egyik szála egy – most szintén őrizetbe vett – brooklyni szervkereskedőhöz vezetett, aki emberi vesével kereskedett egy kliens javára, 160 ezer dollár ellenében, és állítólag saját szavai szerint tíz éve foglalkozik vesék adásvételével.

A The Wall Street Journal internetes kiadása emlékeztet: a világvárostól délre elterülő államot évtizedek óta korrupciós ügyek sújtják. Jelenleg kormányzóválasztási kampány is zajlik a novemberi megmérettetés előtt, és a republikánus Chris Christie azzal korteskedik, hogy szövetségi ügyészként hány köztisztviselőt juttatott korábban rács mögé.
 

[popup][/popup]