Washington jelentősen lefaragná az Izrael javára vállalt hitelgaranciákat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A zsidó telepekről folytatott vita részeként Washington jelentős mértékben lefaragná az Izrael javára vállalt hitelgaranciákat – értesült egy izraeli gazdasági napilap.
 

Forrás: MTI

 

 

A Calcalist úgy tudja, hogy az amerikai kormány egymilliárd dollárral akarja csökkenteni az Izraelnek 2011-ig kilátásba helyezett 2,8 milliárd dolláros pénzügyi kezességvállalás mértékét olyan állami beruházások miatt, amelyek az úgynevezett zöld vonal mögött (azaz palesztin területen) valósulnak meg. Az 1967. júniusi hatnapos háborúig ez a vonal képezte Izrael keleti határát.

A washingtoni kongresszus, 2003-ban, összesen 9 milliárd dollár értékű kezességvállalást hagyott jóvá. A keretből Izrael mostanáig 4,1 milliárd dollárt használt fel. Kifogásolt építkezések miatt az amerikai kormány már 2003-ban csökkentette a keretet 290 millió dollárral, majd 2007-ben megvont további 740 millió dollárt.

A zsidó állam idei költségvetése 250 millió dollár hitelfelvételt irányoz elő a Jordán folyó nyugati partján tervezett lakásépítésekre az izraeli hadsereg rádióállomásában elhangzott tudósítás szerint.

Az Egyesült Államok a hét végén felszólította Izraelt, hogy állítson le egy kelet-jeruzsálemi lakásépítési projektet. Az izraeli kormány felháborodottan visszautasította a követelést.

A vitatott építkezést Irving Moskowitz amerikai zsidó milliárdos finanszírozza. A házakat olyan területre építik, amelyet Izrael az 1967-es háborúban megszállt. Palesztin törekvések szerint a térségben – Jeruzsálem hagyományosan arabok lakta részében – lenne a jövőbeni palesztin állam fővárosa. Az amerikai vezetés úgy értékeli, hogy veszélyezteti ezt a tervet a zsidó telepítési projekt.

Közben a jobboldali irányultság Izrael Földje Alap (Israel Land Fund) civil szervezet közölte, hogy európai közvetítők segítségével több tucat építési telket szándékozik vásárolni Jordániában. Arieh King, a szervezet vezetője szerint a szóban forgó ingatlanok a független Jordánia létrejötte előtt zsidó tulajdonban voltak.

A zsidó állam megalapítása, 1948 után Jordánia lefoglalta a zsidó vagyon nagy részét. Az arab ország – ahol a lakosság fele palesztin származású – 1994-ben békét kötött Izraellel. Az Izrael Földje Alap azóta számos lakóházat vásárolt palesztinoktól a Jordán nyugati partján és Kelet-Jeruzsálemben.

[popup][/popup]