Jóvátétel a litvániai zsidók számára

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

A litván parlament döntése nyomán 113 lita – vagyis mintegy 33 millió euró – nagyságrendű kárpótlásban részesülnek azok a zsidó etnikumú, volt litván állampolgárok, akiknek a meghurcolásában a második világháború alatti rezsim együttműködött a nácikkal, illetve akiknek a kitelepítését akkor elrendelték. A lap kommentárja nagy előrelépésnek nevezi az eseményt.

Forrás: Globusz.net / Delfi

 

 

Ugyanakkor – írja a cikk – nem feledhető, hogy az előző litván kormányok mekkora igyekezettel gátolták ennek a döntésnek a megszületését. Akadtak politikusok, akik csak mellébeszéltek, mások hazudtak, mindegyikre azonban jellemző volt az a pimasz magatartás, mellyel a még élő egykori zsidó identitású áldozatokat becsapni igyekezett.

A Delfi szerint nem valamilyen elvont formában zajlott a zsidók ámítása, mint inkább nagyon is konkrét formában, ráadásul az állam hivatalos körei által, és ebben diplomaták és politikusok egyaránt jeleskedtek.

Már az is megbocsáthatatlan bűn, hogy az érintettek e kérdésben nem érezték saját politikai felelősségüket, de a legnagyobb baj az, hogy meg sem értették ennek a gesztusnak a fontosságát. A még élő idős zsidó polgárok persze nagyon is rászorulnak a pénzre, de az efféle szembenézésre inkább a litván társadalom szorul rá igazán. Mindenekelőtt a litvánoknak volt és van szükségük ilyen gesztusokra, és arra, hogy ennek következtében szembesüljenek saját múltjukkal, melyben legalább annyi a hazugság, mint azokban a mondatokban, melyekkel eddig a zsidókat ámították.

[popup][/popup]