Amerikai autómágnás volt Hitler példaképe!

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Henry Ford, az amerikai autógyártás legendás úttörője, a Ford autógyár megalapítója volt Hitler példaképe.
 

Forrás: MTI

 

 

Erről számolt be a neves német történész, Ralf Georg Reuth legújabb könyvében, amelyből a Bild ismertetett részleteket. Természetesen a náci vezér Henry Fordot nem csupán az autógyártás terén szerzett érdemeiért csodálta, hanem azért is, mert fanatikus zsidógyűlölő volt.

A történész szerint Hitlert rajongással töltötte el, amikor 1914 januárjában az egyik Ford-autógyárban bevezették a futószalagot, és ezzel megkezdődött az valódi sorozatgyártás. Az általa konstruált T-modell – amely egyszerű, hatékony és olcsó kocsi volt – valósággal lenyűgözte a Hitlert, aki több ízben is kijelentette: ” Henry Ford tömegautójával többet tett a szocializmusért, mint bárki más.”

Ford azonban nemcsak az autógyártás úttörőjeként, hanem fanatikus antiszemitaként is “hírnevet” szerzett magának. A húszas években nagy port kavart antiszemita könyvet jelentetett meg A nemzetközi zsidó  címmel. A könyv annak idején egyfajta bestseller lett, 18 nyelvre fordították le. Ebben a szerző mindenekelőtt azt állította, hogy a zsidók “világuralomra” törnek, és valójában ők a kommunizmus “mozgatói”.

Mindez magyarázza, hogy – mint a történész írta – Hitler Henry Fordot barátjának és mentorának tekintette, a hírhedt müncheni “barna házban” a falon ott díszelgett az amerikai autógyáros képe. Ralf Georg Reuth szerint Fordnak nagy tekintélye volt a nemzetiszocialista pártban. Több ízben meghívták Münchenbe, a látogatásra azonban végül nem került sor.

Amikor 1923-ban-rövid ideig – szó volt arról, hogy indul az amerikai elnökválasztáson, Hitler kijelentette, hogy “száz százalékosan számíthat támogatására”. “Szívesen elküldtem volna néhány rohamosztagomat Chicagóba és más amerikai városokba, hogy segítsem őt a választásokon” – idézte Hitlert annak idején a Chicago Tribune.

A német történész szerint az amerikai milliárdos “cserébe” anyagilag támogatta Hitlert, illetve nemzetiszocialista mozgalmát. A New York Times a bajor tartományi parlament információira hivatkozva 1922, december 10-én arról számolt be, hogy Hitler mozgalmát egy amerikai antiszemita vezető, azaz Henry Ford támogatja. A New York Times ugyanebben a cikkben arról írt, hogy “Ford pénzéből” Hitler több ezer fiatal hívét új egyenruhákkal, illetve géppisztolyokkal látták el.

A német történész szerint Hitler hírhedt, a náci párt politikai és ideológiai programját megfogalmazó Mein Kampfjában is támaszkodott Ford írásaira, őt könyvének 1925-ben megjelent első kiadásában “az egyetlen nagy amerikaiként” említette. A könyvet Hitler landsbergi fogsága idején írta, miután 1923-ban az úgynevezett sörpuccsban való részvételéért börtönbe zárták.  

A Mein Kampf későbbi kiadásaiban Henry Ford neve többé nem merült fel. Ennek oka Ralf Georg Reuth szerint az volt, hogy Henry Ford “felhagyott” radikális antiszemitizmusával, Hitler viszont nem.
 

[popup][/popup]